Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Paret Svenonius har konsultbolag ihop

Other: Alexander Mahmoud

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är vd och ägare till ett konsultbolag som erbjuder rådgivning i affärer mellan offentlig och privat verksamhet. 

Hennes man, Jan Svenonius, upphandlingschef på Karolinska, är suppleant i styrelsen – en bisyssla som godkändes dagen efter att DN ställt frågor om bolaget.

Konsultbolaget Irene Svenonius AB registrerades hos Bolagsverket 2014. Irene Svenonius är ägare, vd och ordförande, och den enda övriga styrelseledamoten är Jan Svenonius som är suppleant. Bolaget är registrerat på parets hemadress i Täby.

Sedan hon tillträdde som finanslandstingsråd 1 januari 2017 har ingen affärsverksamhet skett i bolaget, enligt Irene Svenonius, men det är fortfarande registrerat som aktivt.

Enligt verksamhetsbeskrivningen ska bolaget bland annat bedriva rådgivning till offentlig och privat sektor om ledning och utveckling, vid fastighets- och infrastrukturprojekt samt vid affärer med och inom offentlig sektor. Bolaget ska coacha chefer och erbjuder även ledare för uppdrag i chefs- och styrelseuppdrag.

Mellan 2015-2016 omsatte konsultbolaget 6 miljoner kronor och och gjorde drygt 2 miljoner kronor i vinst. Deklaration och årsredovisning för 2017 är inte klara. 

Irene Svenonius, finanslandstingsråd.
Irene Svenonius, finanslandstingsråd. Foto: Andrea Brask

Jan Svenonius, du och din fru har ett konsultbolag ihop. Har du uppgett det som bisyssla?

– Jag är styrelsesuppleant, inte delägare i bolaget som dessutom inte är aktivt; och svaret är ja, jag har anmält detta som bisyssla, säger Jan Svenonius i ett skriftligt svar till DN.

När DN begär ut handlingar om bisysslor för Jan Svenonius från Karolinska, framkommer att stabschefen inte godkänt bisysslan förrän dagen efter att DN ställt frågan om bolaget till Jan Svenonius – 3,5 år efter att paret startade konsultbolaget.

– Bisysslan avsåg min roll som suppleant utan rösträtt i styrelsen, vilket jag borde anmält redan 2015 även om det inte fanns krav på detta då. Jag har sedan 2015 haft flera samtal med min chef om vilken typ av bolag min fru drev. Jag har även haft en dialog med min chef nu och vidtagit korrigerande åtgärder, säger Jan Svenonius.

Hur lämpligt är det att sitta i styrelsen för ett konsultbolag, tillsammans med sin fru, och samtidigt vara upphandlingschef för en förvaltning som Karolinska universitetssjukhuset?

– Bolaget har aldrig haft, eller överhuvudtaget försökt få någon del av landstinget som kund. Det vore inte lämpligt, säger Jan Svenonius.

Hans fru, finanslandstingsrådet Irene Svenonius, svarar också skriftligt:

– Jag har varit fullt öppen med mitt tidigare arbete och på första landstingsstyrelsemötet efter jag tillträdde anmäldes bisysslan. Ingen verksamhet har bedrivits i företaget under min tid som finanslandstingsråd.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt:

– Det är inte olagligt för ett gift par att ha ett bolag ihop. Det är arbetsgivaren som har ansvar för att se till att bisysslan inte strider mot reglerna.

Skulle exempelvis konsultbolaget haft kunder som i sin tur har verksamheter som berör Karolinska, vore det inte tillåtet.

– Arbetsgivaren ska begära in fullständig redovisning om vilka kunderna är, för att kunna göra en korrekt bedömning, säger Lundin.

DN söker den administrativa direktören Gunnar Gustafsson Wiss som godkänt bisysslan.

Läs mer: ”Nya Karolinska blev en skandal i stället för ett skyltfönster” 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.