Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/paskpromenaden-jattekul-att-fa-ga-pa-otrampad-mark/

STHLM

Påskpromenaden: ”Jättekul att få gå på otrampad mark”

Kent Åkesson, stolt vinnare av påskpromenaden, intill svaret på fråga 11. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Kent Åkesson från Skogås tog med sig hustrun och systern på promenadtävling i Hammarby sjöstad och det bar frukt – i dubbel bemärkelse.

Rätta artikel

När Kent i helgen fick ta emot förstapriset, DN:s jubileumsbok med 450 förstasidor, blev han nyfiken och slog upp en sida på måfå. Sidan var från 1953, precis som Kent själv.

Kent Åkesson är pensionerad brevbärare och van att leta efter rätt adress, men han var tvungen att bege sig två gånger till Hammarby sjöstad för att hitta svaren på de tolv frågorna. Han hade sällskap av hustru Margareta och syster Karin i jakten på båtplatser, husnummer, skulpturer, parkeringsplatser för cyklar och gungor, några av påskens uppgifter.

Här är de tolv frågorna på påskpromenaden i Hammarby sjöstad 

Det ska med en gång sägas att fråga 1 vållade bekymmer för många. Det handlade om att räkna hur många äpplen som ingår i Peter Lindes ”Pomona” på Heliosgatan. I skulpturen ingår äpplen av olika storlek och dessutom något som liknar ett plommon. Frågans formulering var kanske i luddigaste laget och därför godkänns såväl 5 som 6, 7 och 8 som rätt svar. 

Kent Åkesson säger att han tyckte att det var roligt att komma till ett område han inte kände till så bra.

 – Jag växte upp i Nacka och kommer ihåg när Lugnet låg här med sina skjul av korrugerad plåt, men nu är det ju något helt annat. Nu är det som en ministad i staden, säger Kent som varit ute och och promenadtävlat sex gånger tidigare, men då i områden han kände till.

 – Vi har varit i Gamla stan två gånger, i Fredhäll, Röda bergen, city och Kungsholmen, men det var jättekul att få gå på otrampad mark, säger Kent som skämtade med hustrun och systern om att det nog var deras tur att vinna den här gången.

Önsketänkande – javisst, men önskan gick ju hem och Kent kunde åka hem till Skogås med mycket läsning i bagaget.

Kent Åkesson med förstapriset, DN:s jubileumsbok. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Kent Åkesson har som synes redan fått sitt pris för sin promenadseger. Ytterligare fem vinnare får biobiljetter med posten:  

Siv-Britt Olsson, Järfälla, Mats Rundström, Sundbyberg, Elisabeth Sundström, Gärdet, Einar Welander, Hammarby sjöstad och Lena & Bosse Svensson, Södermalm.

Tack för den här gången. Nästa tävling kommer (om inget oförutsett inträffar) till midsommar.

...och så här ställdes de tolv frågorna