Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/patient-fick-matstrupen-bortopererad-efter-felaktig-diagnos/

STHLM

Patient fick matstrupen bortopererad efter felaktig diagnos

Exteriörer på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Exteriörer på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Bertil Ericson/TT

En patient fick matstrupen och delar av magsäcken bortopererade efter en cancerdiagnos. Men diagnosen var felaktig. Nu riktar Ivo kritik mot Karolinska i Huddinge för att patienten opererades i onödan och drabbades av omfattande följdbesvär.

Rätta artikel

Det var sommaren 2016 som patienten diagnosticerades med cancer i matstrupen. Några månader senare genomfördes sedan en operation mot bakgrund av diagnosen.

Men enligt beslut från Ivo, Inspektionen får vård och omsorg, har sjukhuset brustit i den utredning som ledde fram till det omfattande ingreppet.

Det gjordes ingen gedigen undersökning av vävnaden som inhämtades, påpekas det. Myndigheten riktar också kritik mot att sjukhuset inte tog nya vävnadsprover vid de påföljande undersökningarna och konstaterar att andra diagnosalternativ borde ha övervägts.

I sin anmälan av händelsen skriver patienten att han var i utmärkt fysisk och psykisk form innan operationen. Efter ingreppet, som patienten benämner som ett horribelt misstag, har hans liv blivit en plåga. Han uppger i anmälan att han lever på barnmat och sondnäring, har tappat tio kilo i vikt och har drabbats av en djup depression.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge säger att de än så länge inte har tagit del av Ivos beslut. Därför avvaktar man med att kommentera kritiken.