Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Patient har livshotande skador efter teknikhaveriet på Nya Karolinska

Other: Jonas Ekströmer/TT

Den patient som misstänks ha drabbats av att hjärtövervakningen fallerade på Nya Karolinska för en dryg vecka sedan vårdas nu i en avancerad hjärt-lungmaskin, ECMO, enligt DN:s källor. 

– Patienten kommer inte att återgå till ett normalt liv, säger en källa.

Samtidigt fortsätter nätverksproblemen vilket påverkar patientlarmen. På grund av tekniska problem har en uppdatering av nätverket på onsdagen ställts in. 

För knappt två veckor sedan fick hjärtintensiven på Nya Karolinska stora problem med telemetrin, hjärtövervakningen på avdelningen. 

Fem dagar senare meddelade sjukhuset att en allvarlig incident inträffat med en hjärtpatient, och att sjukhuset kommer att göra en anmälan enligt Lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

Enligt källor till DN har patienten flyttats efter det inträffade, och vårdas nu i ECMO, en modifierad hjärt- och lungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen via ett membran. Sådan avancerad behandling sätts endast in då respirator på vanlig intensivvårdsavdelning inte räcker.

Patienten ska ha lidit av hjärtflimmer, och komplikationer tillstötte. Samtidigt fanns störningar i it-nätverket som påverkade hjärtövervakningen, telemetrin.

Sjukhuset kan inte utesluta att patientens förvärrade tillstånd har en koppling till nätverksstörningarna.

– Patienten kommer inte att återgå till ett normalt liv, säger en källa. 

Karolinska hänvisar till patientsekretessen och vill inte kommentera patientens tillstånd. 

– Vi kommenterar aldrig enskilda patientärenden med hänsyn till patientsekretessen. Det är IVO som ska avgöra om det rör sig om en vårdskada, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska. 

Samtidigt fortsätter problemen med nätverket på Nya Karolinska och under onsdagseftermiddagen svajade nätverket på nytt. Enligt en källa till DN fungerar inte larmpaneler och de bärbara larmen, Myco, som en följd av att nätverket inte fungerar. 

Efter den allvarliga händelsen gick Nya Karolinska upp i stabsläge - beredskapsläge - på grund av stora nätverksproblem och hjärtpatienter styrdes om till andra sjukhus. Sedan tisdagen tar sjukhuset dock återigen emot hjärtinfarktpatienter som vanligt.

Kan patienterna vara säkra på att systemet håller nu, med tanke på det allvarliga som inträffat?

– Vi har reservrutiner på plats och bemanning. Jag återupprepar informationen jag fått att patienter inte omdirigeras längre, och vi har inte behövt stänga några vårdplatser, säger Kim Sjölund. 

Under förra veckan gick nätverket ner helt vid två tillfällen vilket gjorde att det högteknologiska sjukhuset vid två tillfällen gick upp i stabsläge. I fredags aviserades en snabb översyn av nätverket under den här veckan.

Vi står upp till hakan i arbete, i måndags hade vi så fullt att vi planerade skicka barn till andra landsting för kirurgi, och så inträffar dessa IT-problem som grädde på moset.

En planerad uppdatering som skulle genomföras klockan 14 på onsdagen ställdes in på grund av nätverksproblemen. Enligt Anders Jönebratt, IT-direktör på Karolinska, tillstötte problem under förberedelserna av uppdateringen. 

— Det var under förberedelserna till uppgraderingen som vi upptäckte att vi inte hade den kvalitet vi räknat med så vi valde att avbryta, säger Anders Jönebratt, it-direktör på Karolinska.

Enligt Jönebratt är det inte helt utrett vad problemen beror på. Det som skulle ha utförts på onsdagen var en större planerad ändring i nätverket då mjukvaran och delar av hårdvaran skulle uppgraderas.

Översynen av nätverket, som ska ge svar på hur nätverket ska förbättras för att säkra den fortsatta sjukhusflytten efter nyår har påbörjats denna vecka.

— Under nästa vecka kommer vi att veta vilka aktiviteter vi hinner med före jul. Beroende på vilka ändringar som måste göras för att förbättra nätet, så kommer det sedan ta kortare eller längre tid, säger Anders Jönebratt. 

Under tisdagen slutade flera av datorerna på Nya Karolinskas barnakut att fungera, och man övergick temporärt till manuell hantering av journalföring. Verksamhetschefen Malin Ryd Rinder uppger att störningen var kortvarig.

– Vi vet inte vad orsaken var.

En sjuksköterska beskriver allmän uppgivenhet och frustration över läget.

– Det är helt fantastiskt dåligt. Det är farligt. Vi står upp till hakan i arbete, i måndags hade vi så fullt att vi planerade skicka barn till andra landsting för kirurgi, och så inträffar dessa IT-problem som grädde på moset. Jag önskar vi kunde flytta tillbaka till gamla Astrid Lindgren. Det var 20 år gammalt men det fungerade åtminstone.

Nätverket till Nya Karolinska har levererats av HP, enligt en upphandling som gjordes 2013. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.