Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Patient hemskickad med bruten nackkota och hjärnblödning

Other: Hasse Holmberg/TT

En ung patient skickades i höstas hem från Södersjukhusets akutmottagning med bruten nackkota och hjärnblödning. Först när patienten kom in till akuten en andra gång, tolv timmar senare, fastställdes diagnosen. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar nu att läkaren brast i sin undersökning.

Det var den 19 september förra året som en ung patient kom till Södersjukhusets akutmottagning med smärtor i huvudet och ett knä. Efter en mindre undersökning skickades patienten tillsammans med sin mamma hem utan att ha röntgats med en uppmaning om att komma tillbaka vid försämring.

När de tolv timmar senare återvände till akuten konstaterde läkarna att patienten drabbats av en hjärnblödning och hade en bruten nackkota.

Södersjukhuset lex Maria-anmälde händelsen. Nu slår Ivo fast att läkaren som undersökte patienten vid det första akutbesöket brast i sin undersökning. Något som ledde till att diagnos och behandling av de allvarliga skadorna fördröjdes med 12 timmar.

Läkaren försvarar beslutet att inte genomföra en hjärnröntgen vid det första besökstillfället med patientens unga ålder och att denne var kraftigt alkoholpåverkad. Av patientjournalen framgår bara att den unga patienten påträffades i ett parkeringshus och var för berusad för att kunna förklara vad som hade hänt.

Generellt är unga alkoholpåverkade patienter en svårbedömd patientgrupp för personalen som jobbar på akutmottagningen.

– Generellt är unga alkoholpåverkade patienter en svårbedömd patientgrupp för personalen som jobbar på akutmottagningen – inte minst om patienten har lidit ett trauma mot huvudet, säger Johanna Gréen, kommunikatör på Södersjukhuset.

Men nu konstaterar ni i er egen utredning att den här patienten inte blev bedömd utifrån vetenskapligt beslutsstöd om skall- och nacktrauma. Vad innebär det?

– Det handlar bland annat om att patienten ska röntgas för att man ska ta reda på om det finns några skador på hjärnan.

Innebär det att patienten skulle ha röntgats redan vid det första besöket på akuten?

– På grund av patientsekretessen kan vi inte säga något specifikt om det här fallet. Men generellt kan jag säga att när det gäller unga patienter så kan hjärnan ta skada av att röntgas. Då blir det en avvägning om huruvida vi ska göra det eller inte.

Går det att försvara att en patient skickas hem med vad som senare visar sig vara en hjärnblödning och bruten nackkota utan att ha blivit röntgad?

– Det går att förklara utifrån att det är en stor utmaning att avväga hur de här svårt alkoholpåverkade patienterna har skadats och vad som har hänt med dem.

I sitt utlåtande skriver Ivo att Södersjukhuset med anledning av fallet har sett över sina riktlinjer för hur man ska ta hand om liknande fall i framtiden och att de nya riktlinjerna har införlivats läkargruppen.

– Det man har gjort är att uppdatera våra rutiner genom att ta fram ett nytt blodprov som kan visa på om det finns en skada i hjärnan eller inte, utan att behöva röntga hjärnan, säger Johanna Gréen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.