Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Patient med bröstsmärtor fick vänta – dog under transport

Danderyds sjukhus.
Danderyds sjukhus. Foto: Hugo Nabo

Hög belastning på akuten vid Danderyds sjukhus gjorde att en man med bröstsmärtor fick vänta en timme på en läkarbedömning. 

Mannen hade en brusten kroppsåder och dog under ambulansfärden till ett annat sjukhus, enligt en lex Maria-anmälan.

Det är Danderyds sjukhus som nu anmäler en händelse där en patient avled under en akut transport till ett annat sjukhus. 

Patienten var en man som kom in på sjukhusets akutmottagning med bröstsmärtor. 

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver sjukhuset att mannen var opåverkad och svårvärderad, ”delvis på grund av språksvårigheter”.

Diagnosen fördröjdes då vårdpersonal först vill utesluta hjärtinfarkt och blodpropp. När det upptäcktes att mannen hade en brusten kroppsåder fördes han med akut transport till ett annat sjukhus, enligt anmälan. 

Men under transporten avled mannen i hjärtstillestånd.

Sjukhuset skriver i sin anmälan att en egen utredning visar att det var en hög belastning på akuten den aktuella dagen – vilket bidrog till långa väntetider i olika delar av vårdförloppet. 

”Sammantaget ledde det till en relativt lång utredningstid av patienten”, står det i anmälan. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.