Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/patient-smittad-ett-70-tal-medarbetare-har-varit-i-kontakt-med-personen/

STHLM

Patient smittad – ett 70-tal medarbetare har varit i kontakt med personen

En patient på Södersjukhuset har bekräftats smittad av det nya coronaviruset.
Foto: Magnus Hallgren

På måndagskvällen bekräftades att en patient som vårdades på Södersjukhuset smittats av det nya coronaviruset. Ett 70-tal medarbetare har varit i kontakt med patienten. De är fortfarande i tjänst.

– Om de är sjuka eller blir sjuka så ska de följa instruktionerna från Smittskydd Stockholm och kontakta 1177, säger Södersjukhusets vd Mikael Runsiö.

I samarbete med Smittskydd Stockholm jobbar nu sjukhuset på att kartlägga de medarbetare och patienter som varit i kontakt med den smittade.

Beträffande det stora antalet medarbetare som varit i kontakt med den smittade säger Mikael Runsiö att ”man träffar många anställda på ett sjukhus”.

– Om man legat inne en tid på olika enheter och olika pass så blir det rätt många personer.

Medarbetarna hanteras nu enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De är fortfarande i tjänst.

– Ja, de är i tjänst. Om de är sjuka eller blir sjuka så ska de följa instruktionerna från Smittskydd Stockholm och kontakta 1177, säger Mikael Runsiö.

Ska de inte testas?

– Det är smittskydd Stockholm som avgör rutinerna här och när de ska testas.

Per Follin på Smittskydd Stockholm.
Foto: Lotta Härdelin

Enligt Per Follin på Smittskydd Stockholm är det av patientsäkerhetsskäl som anställda inte tas ur tjänst och sätts i karantän. På frågan om vilka åtgärder som vidtas för att spåra smittspridningen säger Per Follin att personalen inte kommer att stängas av.

– Däremot ska vi gå ut med riktad information till dem att vara vaksamma på symtom. Man smittar inte under den period man inte har symtom. De ska tänka på sin handhygien, det vill säga basala hygienrutiner och de ska vara väldigt disciplinerade. Om de är så bedömer vi inte att det inte är någon ökad risk att fortsätta arbeta, säger Per Follin.

Hur kommer det sig att ni inte väljer att stänga av berörd personal trots att de kan vara smittade?

– Det är en patientsäkerhetsfråga. Vi har gjort bedömningen att patientsäkerheten för andra patienter hotas om man inte kan få intensivvård. Då tycker vi att det är mer proportionerligt att man arbetar med tydliga direktiv än att man är avstängd. Vi kommer att ändra rekommendationerna för personer som är exponerade, vi kommer inte att förorda avstängning, säger Per Follin.

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö hänvisar till Smittskydd Stockholms rekommendationer när det gäller beslutet att låta medarbetarna arbeta vidare som vanligt.

– Vi är naturligtvis beroende av personal som bemannar våra sjukhus och att både covid-patienter och andra patienter får den vård de ska ha. Så länge de är friska så är bedömningen att de ska jobba, säger Mikael Runsiö.

Ni har alltså inte råd att sätta 70 anställda i karantän?

– Den här bedömningen har man gjort på Smittskydd Stockholm, och då följer vi den.

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö.
Foto: Magnus Hallgren

Patienten, som har vårdats vid Södersjukhusets intensivvårdsavdelning, har tagits om hand i enlighet med instruktioner från Smittskydd Stockholm och den regionala sjukvårdsledningen. Personen är nu flyttad till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för fortsatt vård.

Mikael Runsiö vill inte uppge under hur lång tid patienten var inlagd på Södersjukhuset

– Vi kommenterar inte enskilda patienter eller enskilda ärenden.

Södersjukhuset uppger att patienten inte har varit i något riskområde eller haft kontakt med personer som är konstaterat smittade.

Med anledning av det inträffade har sjukhuset gått upp i stabsläge för att snabbt kunna få fram resurser och göra nödvändiga prioriteringar.

– Vi skärper vår beslutsförmåga och ökar möjligheten att fatta beslut och har beredskap för att hantera den situation vi står inför, säger Mikael Runsiö.

Södersjukhuset är dock öppet som vanligt.

Per Follin på Smittskydd Stockholm har sagt att inriktningen i testningen ändras nu. Vad kan du säga om det?

– Vi har vidgat indikationerna för patienterna som har luftvägssymtom kommer att testas. Det kommer att göra att fler testas, och då kan det hända att vi kommer att identifiera fler patienter.

Läs mer: Två smittade patienter intensivvårdas på Karolinska