Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Patienter med samma namn förväxlades i väntrummet

Other: Vilhelm Stokstad / TT

Två personer med samma namn förväxlades av en läkare på en vårdcentral i Upplands Väsby. En av dem fick medicin utskriven till sig i fem månader – medicin som var ämnad för den andra patienten. Nu kritiseras läkaren av Ivo.

Förväxlingen skedde i februari förra året på en vårdcentral i Upplands Väsby. Två personer med samma förnamn hade bokat tid hos två olika läkare vid samma tid. När en av läkarna ropade upp förnamnet gick fel person in till honom.

Läkaren dubbelkontrollerade aldrig patientens identitet utan genomförde en undersökning. Därefter skrev läkaren ut medicin, men receptet blev därmed ställt på den andra personen.

Efter en timme upptäckte läkaren sitt misstag och la till en notering om detta i journalen. Men han gjorde inte någon regelmässig rättning och ringde inte apotektet. Han makulerade inte heller receptet, vilket alltså innebar att fel patient fick tillgång till medicinerna. 

Först fem månader senare makulerades receptet, efter att felet uppmärksammats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten skriver i sin utredning av händelsen att läkaren brustit i sina rutiner eftersom han inte korrigerade felet på ett tillfredställande sätt.

Läs mer: Kvinna fick felaktigt cancerbesked av läkare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.