Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Patienter på Karolinska vårdas ”dygnsvis” på akuten

Other: Fredrik Sandberg/TT

Akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lever inte upp till kraven på god vård till patienterna. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu ger sjukhuset drygt tre månader på sig att åtgärda problemen.

Inspektionen, som genomfördes i början av december, visar bland annat att patienter vårdas ”dygnsvis” på akutmottagningen i väntan på att få en vårdplats. Det skriver Ivo i sitt nya beslut.

Ivo bedömer att Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge misslyckas med att leva upp till flera krav. Sjukhuset uppfyller inte kravet på god vård. Man lever inte heller upp till kravet att en vårdgivare ska ha personal, lokaler och utrustning för att kunna ge just detta.

Dessutom vidtar Karolinska inte nödvändiga åtgärder för att säkerställa att patienter på avdelningen inte drabbas av vårdskador. Det finns problem med medicinering till patientgrupper, och i vissa fall uteblir den. Vidare uppfyller inte sjukhuset sin skyldighet att bedriva egenkontroll.

Karolinska universitetssjukhuset ska nu redovisa vilka åtgärder som har vidtagits senast den 20 mars.

Bakgrunden är en inspektion som genomfördes i mars 2017. Den gången konstaterade Ivo att patienter placerades i sjukhusets korridorer. De patienter som var allvarligast sjuka placerades så att personalen kunde se dem, eftersom larmanordning saknades i korridoren. I stället fick patienter och anhöriga vid behov ropa på hjälp.

I det rum som fanns, med tre sängplatser, fanns två larmanordningar. Personalen försökte placera de friskaste patienterna på dessa platser, och de kunde sedan hjälpa till att larma om de övriga patienterna behövde hjälp.

Läs också: 15-åring förlorade testikel efter vårdmiss

Att tillgodose patienter med mat, dryck och omvårdnad beskrevs av personalen som resurskrävande. Möjligheten till mat var begränsad, men verksamheten har skaffat sig ett utbud av färdigrätter som kan värmas i en mikrovågsugn, enligt Ivo.

Överlag bedömde Ivo att det i mars månad fanns ”allvarliga patientsäkerhetsrisker” för patienterna i övergången mellan akutmottagningen och slutenvården.

Syftet med den nya inspektionen var att göra en bedömning om situationen hade förbättrats. Trots att bemanningen sedan mars månad har utökats och tillsynen av patienterna har blivit bättre kvarstod flera av patientsäkerhetsriskerna. 

Under de båda inspektionerna intervjuade Ivo också patienter på akutmottagningen. De tillfrågade, som var mellan 65 och 80 år och hade väntat mellan fyra och tjugo timmar, var inte lika kritiska som tillsynsmyndigheten. Patienterna var nöjda med omhändertagandet även om läkemedel och näring till viss del hade saknats.

Läs också: Snittkostnad per konsult – 700 000 kronor i månaden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.