Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Patienter tvingas­ vänta allt längre på vårdplats

Akuten på KArolinska universitetssjukhuset i Solna.
Akuten på KArolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Ingen ska behöva vistas längre än fyra timmar på akuten. På Karolinska kan du få vänta i dygn.
Avvikelserapporterna om långa väntetider var tio gånger fler i somras än förra året.
En patient tvingades ligga på akuten i 44 timmar.

DN:s granskning visar att Karolinska universitetssjukhuset under sommaren skrev 357 avvikelserapporter om patienter som vistats längre än åtta timmar på akuten, oftast i väntan på vårdplats. Det är mer än tio gånger fler än förra sommarens 33 tidsavvikelser.

– Det är den mest ansträngda sommaren vi haft. Vi hade färre vårdplatser och därför har vi haft långa vistelsetider på akuten. Det har varit olyckligt och en stor olägenhet för patienter som drabbats, säger chefläkare Ann-Britt Bolin Wiechel.

Sjukhusets plan var att hålla 1.000 av de cirka 1.350 vårdplatserna för vuxna öppna i sommar. I verkligheten fanns knappt 900 vårdplatser att uppbringa på grund av personalbrist. Vissa patienter blev kvar på akuten i dygn i väntan på vårdplats. Längst fick en patient i Huddinge med MRSA vänta – i 44 timmar.

– Det är absolut inte rimligt. Många av fallen är alldeles på tok för lång tid, alla avvikelser är ju för lång tid. Men vi har också uppmanat personalen att skriva rapporter eftersom vi befarade att det kunde bli problem.

Särskilt utsatta är de riktigt gamla. Av de cirka 100 fall där man rapporterat ålder var cirka hälften över 65 år. På Huddingeakuten blev en 83-årig febrig kvinna kvar i över 20 timmar innan hon fick plats på Dalens sjukhem. En 95-årig kvinna fick vänta i över 12 timmar i maj innan hon lades in på en vårdavdelning. ”Ovärdigt” skrev personalen i en kommentar.

– Det är ju inte bra alls. Det är inte så att vi sorterar ut de gamla för att de ska få vänta längre. Vi oroar oss särskilt för de gamla som är skörast. De kan ha sjukdomar i flera organ, vara undernärda och riskera trycksår och är en högriskgrupp för långa vistelsetider, säger Ann-Britt Bohlin.

Patienter med multiresistenta bakterier drabbades också hårt i sommar. De måste få vård i enkelrum och har ibland fått vänta i flera dygn på vårdplats. En del tvingades vistas så länge på akuten att de till slut valde att åka hem – emot läkarens inrådan.

– Det har varit extra svårt i sommar när man stängt delar av Infektionskliniken. De har i vissa fall fått en sämre vård än andra patienter och det ska de inte ha. Vi ska ha en jämlik vård oavsett om man har multiresistenta bakterier eller inte.

Är det inte en ökad risk för alla att samla multiresistenta bakterier på en akut?
– De ligger avskilda på akuten och bakterierna är inte luftburna. Däremot måste personalen vara extra noga med hygienrutiner.

Har patientsäkerheten hotats av kötiderna?
– Vi har inte haft några allvarliga vårdskador eller incidenter. Men det har varit en stor olägenhet och en sämre vård än om de hade legat på en avdelning.

För att minska köerna överväger Karolinska att införa ett snabbspår för äldre multisjuka som flera andra sjukhus i landet har.

– Om en 30-årig annars frisk man får vänta är det tråkigt men inte samma risk som för sköra svaga äldre. Vi har fokus på de äldre när vi ska införa åtgärder.

Redan i höst inrättas en intagningsenhet vid akuten i Solna där man ska ta emot patienter med förmodat kort behandlingstid, under ett dygn. Dessutom höjer landstinget specialistsjuksköterskornas löner nästa år.

– Vi ska också se över arbetssätt. Ingen kan göra sjuksköterskans arbete men sjuksköterskan gör många typer av arbeten. Om vi kan anpassa bemanningen och göra på ett annat sätt för att förbättra personalsituationen så ska vi göra det, säger Ann-Britt Bolin Weichel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.