Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/paul-hansen-ar-det-en-huggorm-du-har-i-fickan-eller-ar-du-bara-glad-att-se-mig/

STHLM

Paul Hansen: Är det en huggorm du har i fickan eller är du bara glad att se mig?

Högalidsgatan 15.30

En råtta jagar en skata över Högalidsgatan och en stund senare är rollerna ombytta. Tidiga höstvindar rasslar i parkens ännu gröna löv. Det lokala fikets nestor dunkar mig handfast på axeln med sitt sedvanligt vänliga ”Hej Professore” och jag kvider av smärta. Att jag kvällen innan cyklat omkull på Långholmen och landat på sagda axel visste ju inte han. Skrymmande reflexskärmar är bra att ha när bröllopspar som vännerna Anna och Philip ska fotograferas – men att transportera skärmen med cykel är inte att rekommendera. Mitt yrke har definitivt sina inneboende faror men det är antagligen på ett dylikt sätt man en gång kommer att checka ut från detta jordeliv - långt ifrån förutsägbara faror där hjälm, skottsäker väst och mental närvaro ligger i högsta beredskap.

Vännen N däremot, han vet hur man hanterar vardagens risker, eller rättare, han har en högst personlig approach till dessa. En huggorm som ligger på barnens stig måste förstås bums flyttas på och enligt N gör man då på följande sätt.

 1. Tar av sig ena sandalen.

2. Låter huggormen hugga tag i den och utsöndra sitt gift.

3. Lägger ormen i byxfickan.

4. Inse att det kan vara komplicerat att få ut ormen ur fickan utan att bli huggen.

5. Tar av sig byxorna.

6. Ägnar resten av semestern åt att försöka grannar varför man stod näck med ett par byxor i handen vid strandvägen.

Paul Hansen, fotografskribenten, anser att det gamla talesättet Katten på råttan, råttan på repet” snarast bör uppdateras. Läs även hans krönika om att bli bortsnackad av Glenn Hysén eller varför inte den om bajspåsar och Zinedine Zidane.