Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/paverkade-man-stal-sl-buss-korde-flera-mil/

STHLM

Påverkade män stal SL-buss – körde flera mil

Två påverkade män stal en buss i Lunda. De kunde senare gripas i Bro. Arkivbild.
Två påverkade män stal en buss i Lunda. De kunde senare gripas i Bro. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två män stal en under torsdagsmorgonen en SL-buss från ett garage i Lunda i västra Stockholm och körde iväg. En stund senare kunde den påverkade duon gripas.

– När vi kommer dit är det två gynnare som fortfarande är kvar i bussen, säger Kjell Lindgren vid stockholmspolisen.

Rätta artikel

Bussen stals vid 05-tiden på torsdagsmorgonen. Enligt polisen tycks gärningsmännen ha lyckats komma över bussen utan att ha brutit sig in i den.

– Det är inte så svårt, det står ju bussar överallt och sen har det gett sig ut på färd, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen till DN.

Men turen med det stulna fordonet blev kort. Bussarna är utrustade med gps och en kvart senare kunde den då stillastående bussen lokaliseras till Bro, drygt två och en halv mil bort. 

– Vi fick reda på åt vilket håll de åkt, så vi kunde få tag på dem ganska snabbt. När vi kommer dit är det två gynnare som fortfarande är kvar i bussen, säger Kjell Lindgren.

Männens framfart i den stulna bussen ska inte ha orsakat några skador, nu misstänks den för både stölden och drogpåverkan.

– Om det finns kameror i bussarna så det går ju rätt enkelt att fastställa vem som kört, då blir det ratt- eller drogfylleri. Jag tror att den här processen kommer att kunna gå ganska snabbt, säger Kjell Lindgren.

Enligt Arriva, som kör SL:s bussar, är liknande stölder ovanliga. Nu ska händelsen utredas även internt. Bussen ska enligt företaget ha stulits på gatan utanför en bussdepå, där den verkar ha lämnats utan uppsyn av föraren.

– Utöver det vet vi inte hur det gått till, det är det ingen som vet nu. Det är ingen enkel sak att stjäla en buss, men om man vet hur man gör så är det enklare, säger Christer Eklund, kommunikationschef Arriva.

Läs mer: Taxibil stulen mitt under färd