Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Personal flyr krisen på Solbergaskolan

I flera år har föräldrar och lärare larmat om allvarliga missförhållanden på Solbergaskolan.
I flera år har föräldrar och lärare larmat om allvarliga missförhållanden på Solbergaskolan. Foto: Lars Lindqvist
Sju biträdande rektorer och ett flertal lärare har lämnat Solbergaskolan sedan Ann-Katrin Averstedt blev rektor för fyra år sedan. Specialläraren, som nu är sjukskriven, uppger att flera elever far illa. Men trots upprepade larmrapporter har de ansvariga inom Stockholms stad inte utrett de påstådda missförhållandena.

DN.se har i flera artiklar berättat om 13-årige Fredrik, som har dubbeldiagnosen autism och adhd. Sedan Solbergaskolans rektor Ann-Katrin Averstedt sade upp avtalet med pojkens resursskola i vintras har han mått för dåligt för att kunna gå till skolan.

Men det är inte bara Fredrik som mått dåligt på Solbergaskolan, visar DN.se:s granskning. Sedan Ann-Katrin Averstedt tillträdde som rektor sommaren 2005 har sju biträdande rektorer lämnat skolan. Specialläraren är sjukskriven. Föräldrastyrelsen har lagts ned.

- Hon har kört skolan i botten och de ansvariga inom Stockholms stad har inte lyft ett finger för att stoppa henne, säger föräldern Lena Andersson, som varit engagerad i den nu nedlagda föräldrastyrelsen.

Ann-Katrin Averstedt medger att de funnits en del problem på skolan tidigare, men säger att de nu har lösts. Bland annat har flera obehöriga lärare ersatts av behöriga, uppger hon.

- Nu börjar vi få ordning på skolan. Jag har lagt fokus på att göra rätt saker. Nu ser vi till att våra elever och lärare får de resurser som behövs, säger hon.

DN.se har dock talat med samtliga biträdande rektorer som lämnat Solbergaskolan. Flera av dem talar om allvarliga samarbetssvårigheter och säger att de blivit överkörda och ibland offentligt utskällda av rektorn. Missnöjet med Ann-Katrin Averstedt fick dem att lämna skolan.

- Det har funnits en oerhörd kraft i lärarkollegiet, men de ständiga förändringarna har skapat en oro och frustration som går rakt igenom hela organisationen. Jag känner mig oerhört ledsen för elevernas skull, säger en av dem, som vill vara anonym.

De lägger dock huvudansvaret på Stockholms stad. Solbergaskolan är en kommunal skola och bristerna har varit uppenbara i flera års tid, menar de.

- För mig är det obegripligt att ingen har agerat. Det borde vara Stockholms stad som ringer mig om det här och inte Dagens Nyheter, säger en av dem.

När det gäller fallet Fredrik har Ann-Katrin Averstedt och de ansvariga inom Stockholms stad hävdat att skolan har de resurser som krävs. Men skolans speciallärare, Margaretha Hellstedt, ger en helt annan bild.

- Jag ser att flera barn far illa. Många har behov av specialisthjälp som vi inte kan ge dem här på skolan. De borde därför placeras någon annanstans, säger hon.

Sedan terminsstarten i augusti är Margaretha Hellstedt sjukskriven. Skolan har inte tillsatt någon vikarie och hon känner stor oro inför framtiden.

- Situationen har blivit ohållbar, jag orkar inte med det här längre, säger hon.

Flera av de biträdande rektorerna och lärarna som DN.se talat med säger att de kontaktat de ansvariga inom Stockholms stad. De har ringt, mejlat och även skickat brev. Men ingenting har hänt. DN.se har tagit del av en omfattande dokumentation.

Den första rapporten kom redan innan Ann-Katrin Averstedt tillträdde, vid ett möte i mars 2005, då samtliga fem fackförbund – Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Skolledarförbundet, Saco samt Kommunal – motsatte sig anställningen av Ann-Katrin Averstedt, och förordade en annan kandidat.

- Men vi blev totalt överkörda. Det fanns inget som helst utrymme för förhandlingar, säger Hans-Erik Rudin, dåvarande ordförande på Skolledarförbundet.

Solweig Westin var en av de biträdande rektorer som placerades under Ann-Katrin Averstedt. Men redan efter fyra månader, i oktober 2005, lämnade hon sin tjänst efter en uppslitande konflikt.

- Det var omöjligt att jobba kvar. Jag är van vid samarbete och dialog. Men hon lyssnade inte utan dikterade villkor, säger Solweig Westin.

Ganska exakt ett år senare, i oktober 2006, skrev 20 lärare på Solbergaskolan under ett upprop, som skickades till de ansvariga politikerna och tjänstemännen inom Älvsjö stadsdelsnämnd. I uppropet, som DN.se tagit del av, skriver lärarna att de är ”mycket oroliga inför Solbergaskolans framtid”.

De konstaterar att barn med behov av särskilt stöd inte fått den hjälp de har rätt till enligt skollagen och beskriver problemen som ”en katastrof för verksamheten”.

Drygt en månad efter läraruppropet, i slutet av november, slår föräldrastyrelsen larm. I ett brev, som även skickas till Stockholms stads utbildningsförvaltning, skriver de att Solbergaskolan ”befinner sig i en krissituation”. I den fem sidor långa redogörelsen skriver de bland annat att det saknas behöriga lärare i flera kärnämnen och att kritiska lärare tvingas bort från skolan.

I slutet av brevet står det: ”Nu kräver vi att det görs stora insatser för att bromsa och plåstra om denna läckande varböld för som det är nu så bara väller det ut duktiga och kompetenta lärare, övrig skolpersonal och elever”.

- Brevet ledde till ett möte med den dåvarande stadsdelsdirektörn Cecilia Uddenfeldt, men sen rann allt ut i sanden. Det ledde inte till någon förändring, säger Susanne Karlsson, dåvarande ordförande i föräldrastyrelsen.

Sedan dess uppger ytterligare ett antal personer att de försökt larma de ansvariga inom Stockholms stad. Specialläraren Margaretha Hellstedt säger att hon uppvaktat såväl tjänstemän som politiker för att påkalla deras uppmärksamhet.

- Så sent som i våras skrev jag ett brev till skolborgarrådet Lotta Edholm (FP), men det hände inget, säger hon och fortsätter:

- Jag har även talat med grundskolechefen Håkan Edman och sagt att de anställda på Solbergaskolan är skrämda till tystnad. Men han hänvisade bara till facket.

Skolinspektionen och tidigare Skolverket har vid upprepade tillfällen kritiserat Solbergaskolan. Snart halvvägs in på höstterminen står den biträdande rektorsstolen tom. Och 13-årige Fredriks föräldrar har fortfarande inte kommit tillrätta med pojkens skolsituation.

Vad tycker du? Diskutera i kommentarsfältet nedan!

Fotnot: Med tanke på Fredriks låga ålder har vi valt att låta honom vara anonym i texten, i verkligheten heter pojken något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.