Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Personal frias efter fönsterfall

De tre små barnen föll genom ett fönster sju meter ned på skolgården i Järfälla.

Men varken rektorn eller läraren bör straffas för att barnen skadades, enligt tingsrätten.

– Jag hade förväntat mig en fällande dom. Jag anser att båda har haft ansvar och att riskerna varit så pass påtagliga, säger kammaråklagaren Lotten Loberg, som inte har beslutat om hon ska överklaga.

Olyckan inträffade i augusti 2009, precis i höstterminens början, när fönstret av oklar anledning åkte upp. De tre eleverna föll samtidigt ned från andra våningen.

Rätten skulle besvara två frågor i domen. Först och främst om de båda åtalade hade ansvaret och i sådana fall om de på något sätt hade nonchalerat det.

Rektorn hade i själva verket inte ett sådant ansvar, skriver Attunda tingsrätt. Det har en rektor inte per automatik och det är inte bevisat att hon fått någon skriftlig eller muntlig delegering.

Och även om rektorn hade varit ansvarig så har hon inte gjort något fel som hon skulle ha kunnat straffas för, enligt rätten.

– Dels kan man konstatera att hon inte ens var anställd som rektor vid tidpunkten för olyckan. Hon har dessutom hela tiden bedrivit ett aktivt arbetsmiljöarbete, säger Martina Hansson, rektorns advokat.

Kvinnan hade precis slutat när olyckan inträffade. Den rektor som efterträdde henne delgavs misstanke om brott, men den utredningen lades ned.

I motsats till rektorn har läraren haft ansvar för sina elevers arbetsmiljö, enligt domen. Men inte heller hon har struntat i säkerheten vid fönstret. Läraren kontrollerade fönstrets spärranordning strax före olyckan och hon tillät inte barnen att sitta på fönsterbrädorna.

– Jag har hela tiden utgått från att min klient skulle bli friad. I huvudsak riktar sig lagen om arbetsmiljöbrott mot arbetsgivare, säger Bengt Bråstad, lärarens advokat.

Barnen fick skallfrakturer

Den före detta rektorn och klassläraren, som fortfarande arbetar på skolan, åtalades den 23 juni 2011 för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

Bakgrunden var händelsen på Aspnässkolan den 24 augusti 2009 då barnen – fem, sex respektive sju år gamla – föll ut genom ett fönster på andra våningen.

Två av barnen fick skallfrakturer och blödningar i hjärnan och har fått vissa men efter olyckan. Det tredje barnet fick en hjärnskakning. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.