Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Personal i äldreomsorgen utbildas

Stockholms stad satsar 200 miljoner kronor på att utbilda personalen. Äldreomsorgen och socialtjänsten är särskilt prioriterade områden.

– Vi behöver fler utbildade undersköterskor i äldreomsorgen. Vårdbiträden ska kunna läsa vidare, och vid behov få förstärkt stöd i svenska språket, säger personalborgarrådet Clara Lindblom (V).

De som saknar eller har en ofullständig omvårdnadsutbildning ska också erbjudas det – och sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig i geriatrik och gerontologi.

Hur många som arbetar i äldreomsorgen saknar utbildning?

– Vi vet faktiskt inte, konstigt nog har det inte gjorts någon sammanställning av utbildningsnivån, säger Clara Lindblom.

Alla yrkesgrupper som möter personer med demenssjukdomar eller kognitiv svikt ska genomgå en grundläggande utbildning.

Det andra område Clara Lindblom pekar ut – socialtjänsten – har länge haft stora problem med sjukskrivningar och hög personalomsättning.

– Det finns stora behov av att förstärka introduktionen av nyanställda, det gäller särskilt de som jobbar med barn- och ungdomsärenden, säger Clara Lindblom.

Staden ska också titta på elevassistenter, resurspersoner och LSS-anställda.

– Vi startar en kompetensinventering inom förskolan, skolan och omsorgen om funktionsnedsatta, säger Clara Lindblom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.