Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/personal-larmar-ovardig-hantering-av-doda-i-stockholm/

STHLM

Personal larmar: Ovärdig hantering av döda i Stockholm

Personal som arbetar på bårhus i Stockholm vittnar om överfulla lokaler och att hanteringen av de döda blivit ovärdig i coronans spår.

Karolinska bekräftar att avlidna av utrymmesskäl placerats på madrasser på golvet och i samma fack, vid några tillfällen.

– Vi gör allt vi kan för att de som avlider får en värdig hantering av oss, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska universitetslaboratoriet.

De senaste två veckorna har antalet avlidna som förvaras på Karolinskas fyra bårhus, ökat med cirka 300 personer, till drygt 800.

– Vi har en ökad arbetsbelastning och ett ökat tryck på bårhusen. Det är en konsekvens av högre inflöden och lägre avflöden än normalt, alltså färre som hämtas upp av begravningsentreprenörer. Det gör att vi har fler i bårhusen nu än vi brukar ha, säger Claes Ruth.

Karolinskas bårhus har i normalfallet en total kapacitet på 885 platser fördelat på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus samt Karolinska i Solna och Huddinge. Under de senaste veckorna har ytterligare 199 platser skapats.

Vi gör allt vi kan för att de som avlider får en värdig hantering av oss.

Och på måndagsförmiddagen fanns det totalt 246 lediga platser varför sjukhusen flyttar avlidna mellan varandra när det uppstår platsbrist. Beläggningsgraden ligger just nu på cirka 80 procent.

– Vi har förutsett att den här situationen ska uppkomma och därför har vi tillsammans med Region Stockholm också reaktiverat gamla bårhus, i Bromma och Dalen. Tagit in ytterligare kylcontainrar och beställt ytterligare riktiga, vanliga skåp för bårhusverksamhet, speciella kylfack.

Kylcontainrar finns än så länge vid Karolinska i Huddinge och fältsjukhuset i Älvsjö. Men snart ska även Danderyds sjukhus få fyra stycken med plats för 18 personer i varje.

– Vi gör allt vi kan för att de som avlider får en värdig hantering av oss och jag är mycket tacksam över vår personal som kämpar hårt under denna situation, säger Claes Ruth.

Men innan kropparna har flyttats har personal ibland tvingats vidta åtgärder som väckt starka känslor, något också Aftonbladet rapporterat om.

– På bårhusen har det hänt att avlidna placerats skavfötters och på golvet. Det här är inte värdigt. Någonting måste hända nu, jag bävar för hur det kommer att bli i påsk, säger en uppgiftslämnare till DN, som samtidigt vädjar till anhöriga att inte dröja längre än nödvändigt med begravning.

– Man kanske väntar på att få ta ett värdigt avsked men effekten blir istället det motsatta.

Uppgifterna om hanteringen av avlidna bekräftas av Karolinska universitetssjukhuset.

– Av utrymmesskäl har det vid ett fåtal tillfällen hänt att vi tvingats lägga två avlidna bredvid varandra i några av de extra breda kylfacken. Alla avlidna på Karolinska läggs just nu i bisättningssäckar av hänsyn till de avlidna och av arbetsmiljö- och hygienskäl. I brist på britsar har vi tillfälligt tvingats lägga två avlidna på madrasser på golvet i kylrummet, säger Claes Ruth.

Det är viktigt att man tar kontakt med en begravningsbyrå så att man startar processen.

Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges auktoriserade begravningsbyråer, säger att han är oroad över situationen och framför allt vad som kommer hända under påsken. Regionen har enligt Lernéus ”betonat vikten av att så långt som möjligt bereda utrymme i våra bårhus inför stundande långhelg” till entreprenörerna.

– Problemet är att det tar lång tid för de anhöriga att ta första kontakten med en begravningsbyrå. Vi vet inte riktigt varför, kanske är man inte så pigg själv.

I Stockholm brukar det vanligtvis dröja 5-6 dagar men nu rör det sig om mer än en vecka, enligt Ulf Lernéus.

Det finns i dag möjlighet att livesända begravningar. Anhöriga kan också vänta med begravning tills det finns en möjlighet att ta ett mer traditionellt farväl, med fler närvarande än de nu tillåtna. Men då är kremering det enda alternativet, säger Ulf Lernéus.

– Då har man ett år på sig att gravsätta urnan. Det är viktigt att man tar kontakt med en begravningsbyrå så att man startar processen även om allt inte behöver beslutas på en gång. Det är bättre att agera.

Ämnen i artikeln

Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt