Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/personal-pa-danderyds-sjukhus-som-var-i-kontakt-med-smittad-testas-inte/

STHLM

Personal på Danderyds sjukhus som var i kontakt med smittad testas inte

”Vi följer Folkhälsomyndighetens råd. Det är så man måste göra i den här typen av situationer”, säger kommunikationsdirektören Anna-Karin Stark.
”Vi följer Folkhälsomyndighetens råd. Det är så man måste göra i den här typen av situationer”, säger kommunikationsdirektören Anna-Karin Stark. Foto: Magnus Hallgren

Fyra personer som haft kontakt med den coronasmittade medarbetaren på Danderyds sjukhus skickades först hem av sin chef. Men Smittskydd Stockholm gjorde senare bedömningen att de inte behöver testas och de är nu åter i tjänst.

– Att man inte testat dem är jättekonstigt, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyd och ordförande i Stockholm Läkarförening.

Det var tidigare i veckan som en medarbetare på Danderyds sjukhus, som nyligen återvänt från en utlandsresa, insjuknade i det nya coronaviruset. Personen hade arbetat på sjukhuset samma dag, men då inte haft någon patientkontakt utan endast administrativa uppgifter, enligt Anna-Karin Stark, sjukhusets kommunikationsdirektör.

– Medarbetaren som är smittad med covid-19 fick symtom i hemmet. Hen följde instruktionerna och kontaktade 1177, säger hon.

Personen hade däremot suttit i möten med fyra kolleger.

– Dessa fyra medarbetare skickades hem av ansvarig verksamhetschef som en försiktighetsåtgärd, säger Anna-Karin Stark.

– Verksamhetschefen reagerade kraftfullt, han vidtog de extra försiktighetsåtgärderna.

Men efter att sjukhuset rådgjort med Smittskydd Stockholm beslutades att kollegerna inte skulle testas för det nya coronaviruset, som har en inkubationstid på mellan en och 14 dagar.

– Eftersom ingen av dem uppvisade några symtom och eftersom den smittade träffade dem innan hens symtom bröt ut bedömde Smittskydd Stockholm att de inte skulle provtas. De är tillbaka på arbetsplatsen och uppvisar inte några symtom, säger Anna-Karin Stark.

Hur ser ni på beslutet att inte ens testa dem?

– Det är de rutiner som finns och de går efter den senaste vetenskapen, som sjukhus har vi ingen åsikt. Sen kan det finnas enskilda läkare som har den åsikten, vi som sjukhus har inte det. Vi följer de rutiner och riktlinjer som finns.

Ni skulle ju kunna välja, som en försiktighetsåtgärd, att inte ha dem i tjänst på sjukhuset?

– Så gör vi inte. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd. Det är så man måste göra i den här typen av situationer. Vi går inte tvärs emot någonting.

Sjukhuset vill inte svara på om de aktuella medarbetarna har kontakt med patienter:

– Vi avböjer att svara på detaljerade frågor gällande våra medarbetare som inte står under restriktioner från smittskyddsläkare, säger Marianne Lagerbielke, pressansvarig på sjukhuset.

Johan Styrud, överläkare på Danderyd och ordförande i Stockholms läkarförening, är förvånad över beslutet att inte testa medarbetarna.

– Jag tycker att man ska testa väldigt frikostigt, det är min åsikt.

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm, uppger i en skriftlig kommentar att de inte kan kommentera enskilda fall.

– Men generellt vad som sker vid en smittspårning är att den som är smittad intervjuas på ett strukturerat sätt om var de har varit, när de insjuknat och vad de gjort därefter och vilka personer som de har träffat. Smittskydd Stockholm bedömer då vilka personer som kan ha blivit utsatta för risk för smitta och kontaktar de personerna och informerar om det nya coronaviruset och vilka åtgärder som Smittskydd Stockholm rekommenderar, skriver hon.

– Om personer som smittspårats bedöms att kunna fortsätta arbeta som vanligt är det baserat på intervju med den smittade och dialog med de som smittspårats.

Tar ni hänsyn till att personer arbetar inom vården och träffar patienter, eller bedöms alla fall på exakt samma sätt?

– Smittspårning sker för att minimera risken för smittspridning. Bedömningarna sker därför på samma sätt oavsett om någon arbetar i vården, i skolor, i butiker eller någon annanstans i samhället. Om Smittskydd Stockholm bedömer att en person skulle kunna sprida smitta rekommenderar vi att den personen isolerar sig och inte utsätter andra personer för smittrisk, skriver Maria Rotzén Östlund.

Läs mer: Köer till 1177 skapar coronaoro bland distriktsläkarna

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt