Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/peter-wallmark-han-brunsmetar-en-hel-valjarkar/

STHLM

Peter Wallmark: Han brunsmetar en hel väljarkår

Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.
Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad. Foto: Magnus Hallgren

Jan Jönsson, nyvald gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad, menade i en DN-intervju att Sverigedemokraternas politik leder till ett mer rasistiskt samhälle. Uttalandet får kritik av SD:s gruppledare.

– Han brunsmetar en hel väljarkår, säger Peter Wallmark (SD). 

I onsdags valdes socialborgarrådet Jan Jönsson till gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Han berättade i DN om hur Liberalerna nu i större utsträckning kommer ta debatten med Sverigedemokraterna.

Han sa också att den politik som SD drivit igenom i vissa kommuner, som slöjförbud och nej till flyktingmottagande, bidrar till ett samhällsklimat som blir allt mer människofientligt och rasistiskt.

– De här åsikterna börjar få genomslag i de mellanmänskliga relationerna. Jag har flera vänner och bekanta som vittnar om hur man i dag kan få glåpord kastade mot sig i tunnelbanan eller på gatan: ”jävla invandrare, åk hem, vi vill inte ha dig här” kan folk säga, sa Jan Jönsson till DN.

Liberalernas gruppledare Jan Jönsson.
Liberalernas gruppledare Jan Jönsson. Foto: Josefine Stenersen

Peter Wallmark, SD:s gruppledare i Stockholms stad, efterlyser mer fokus på sakpolitik från Jan Jönssons sida. Att SD:s politik leder till ett mer rasistiskt samhällsklimat anser Peter Wallmark inte är seriöst. 

– Jan Jönsson menar att vi står för populismen som driver åt det hållet. Samtidigt som han själv står och brunsmetar en hel väljarkår som röstar på Sverigedemokraterna och blir större och större. Han borde föregå med gott exempel. Vi är ett demokratiskt valt parti och man måste respektera det. 

Hur vill du och SD arbeta för att motverka den rasism Jan Jönsson nämner?

– Genom att bryta den polarisering i debatten och i politiken de andra partierna har skapat på alla parlamentariska nivåer med sin förda politik. Det är bara att se sig om vilket samhälle de har skapat med sin politik. Ingen kommer längre undan de gigantiska problemen som finns.

Vad är de viktigaste sakpolitiska frågorna som SD Stockholm vill arbeta för i vår?

– Det är att återskapa tryggheten. Vi kan göra det som är möjligt från kommunens sida, men även ställa krav på riksnivå för att man ska gå in och ge styrmedel till kommunerna så att vi har verktyg att använda. Vi kan inte tillsätta de resurser som behövs till så grov brottslighet, men vi kan ställa krav på rikspolitiken att leverera lösningar.

Är det någon särskild lösning ni vill se?

– Mer närvaro av polis, ett större antal som är ute på gator och torg. Polisen gör så gott de kan, men de behöver större och starkare resurser. 

Läs mer: Peter Wallmark (SD): Jag känner mig hemma på Södermalm