Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trovärdigheten för Apotekets ordförande är naggat i kanten

KOMMENTAR. Apotekets ordförande Christian W Janssons ekonomiska intressen ligger hos Min doktor. Därför är det märkligt att affärerna bolagen emellan inte har diskuterats i styrelsen.

Avtalet mellan Apoteket AB och digitala vårdtjänsten Min doktor har flera bottnar. Mest väsentligt är att Christian W Jansson är storägare i MD International, bolagsnamnet bakom Min doktor.

Som ordförande för Apoteket AB tjänade Christian W Jansson förra året 330.000 kronor. Hans ägande i Min doktor ger betydligt mer. När Apoteket och Min doktor började samarbete med varandra ökade värdet på Christian W Janssons aktier med 6 miljoner kronor.

Det är därför ingen tvekan om vilket av bolagen som står honom närmast ekonomiskt: Min doktor.

Affärsuppgörelser mellan Apoteket och företag där styrelseledamöterna har ekonomiska intressen är självfallet känsliga. I näringslivet generellt ska liknande avtal granskas särskilt noggrant.

Christian W Jansson hävdar att affären är liten och därför ska affärsuppgörelsen slutas på operativ nivå i Apoteket, alltså av någon chef.

Sant är att affären förmodligen är liten från Apotekets synvinkel. I övrigt är argumentet snicksnack, för att använda ett milt uttryck. För lilla Min doktor och Christian W Jansson är affären jättestor. MD International hade, när affären slöts i början av 2016, en årlig omsättning på nästan sju miljoner. Apoteket AB omsatte 20 miljarder.

Springande punkten är att Christian W Janssons intressen korsar varandra. När ordförande sitter på dubbla stolar duger det inte att vältra över ansvaret på enskilda tjänstemän. Det borde Jansson själv i högsta grad vara medveten om efter sin karriär i näringslivet.

Till det kommer det märkliga att affären innebär att Apoteket åtar sig att utföra tjänster, som att mäta blodtryck på kunder/patienter, utan att få ersättning för det från Min doktor.

Näringsminister Mikael Damberg verkar inte ha något problem med Christian W Janssons dubbla roller. "Regeringskansliet har hela tiden varit informerad om Christian Janssons engagemang i Min doktor".

Möjligt, men omvärlden i form av väljare och skattebetalare har inte varit lika välinformerad. I Apotekets årsredovisningar anges i vilka övriga företag som ordförande Christian W Jansson har "väsentliga uppdrag", som uttrycket är i bolagsjuridiken.

För 2014 och 2015 anges flera företag, men inte Min doktor/MD International trots att Jansson i omgångar var ledamot även i den styrelsen. Först i Apotekets årsredovisning för 2016, som publicerades i slutet av mars i år, finns MD International med i uppdragslistan.

Trovärdigheten för Apotekets ordförande är naggat i kanten.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.