Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pilotprojekt-ska-satta-stopp-for-handel-med-svartkontrakt/

STHLM

Pilotprojekt ska sätta stopp för handel med svartkontrakt

Stockholms stad ingår tillsammans med sju andra kommuner i skatteverkets pilotprojekt med syfte att stävja den felaktiga folkbokföringen, kopplad till organiserad brottslighet.
Stockholms stad ingår tillsammans med sju andra kommuner i skatteverkets pilotprojekt med syfte att stävja den felaktiga folkbokföringen, kopplad till organiserad brottslighet. Foto: Magnus Hallgren

Nu ska det bli slut på handeln med svarta kontrakt i huvudstaden. Det är i alla fall förhoppningen från Stockholms stad som är en av kommunerna som ingår i Skatteverkets pilotprojekt mot felaktig folkbokföring.

– Det behöver bli svårare att handla med denna typ av kontrakt, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Att skriva sig på en annan adress än den man bor på är en metod som kriminella använder sig av för att hålla sig undan rättvisan eller tillskansa sig bidrag på felaktiga grunder. Dessutom utnyttjas folkbokföringsregistret i handlandet med svarta hyreskontrakt, något som Skatteverket nu vill stävja i ett nytt pilotprojekt.

Stockholms stad kommer tillsammans med sju andra kommuner i landet att delta i projektet som Skatteverket inrättat på uppdrag av regeringen. Syftet är att minska felaktig folkbokföring kopplad till organiserad brottslighet.

– Detta är en del i det arbete vi gör för att bekämpa fusk och brott kopplat till välfärdssystemet, säger Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms stad har sedan lång tid tillbaka problem med otillåten handel av hyreskontrakt. Den svarta hyresmarknaden har kommit att bli en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

Kommer ni kunna få bukt med den olagliga hyresmarknaden? Är detta början på slutet för svarta kontrakt?

– Ja, det måste det vara. Det behöver bli svårare att handla med denna typ av kontrakt, men det bygger på att kommunen får möjligheten att jobba tillsammans med de myndigheter som arbetar mot välfärdsbrott. Vi behöver underrättelse och vi behöver kunna dela information mellan verksamheter, säger Anna König Jerlmyr.

”Som det ser ut i dag finns det människor som skriver sig felaktigt på en adress och sedan nyttjar det för att söka ersättning från välfärdssystemet. Det är en stöld från stockholmarna”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.
”Som det ser ut i dag finns det människor som skriver sig felaktigt på en adress och sedan nyttjar det för att söka ersättning från välfärdssystemet. Det är en stöld från stockholmarna”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Foto: Josefine Stenersen

Hur projektet kommer att se ut i detalj är ännu inte klart. Varje kommun ska tillsammans med Skatteverket lägga fram en enskild plan för hur metoderna ska utformas.

För Stockholms del kommer mycket av arbetet att fokuseras på trångboddhet och otillåten handel med hyreskontrakt, men också på felaktiga folkbokföringar med syfte att få oberättigade bidrag.

– Som det ser ut i dag finns det människor som skriver sig felaktigt på en adress och sedan nyttjar det för att söka ersättning från välfärdssystemet. Det är en stöld från stockholmarna och i slutändan från de som är i behov av ersättning.

Det var i höstbudgeten i fjol som regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna beslutade om att avsätta 63 miljoner kronor till skatteverket för att stärka folkbokföringen i områden med stor trångboddhet.

– Vi ska ha koll på vilka som bor i vårt land och var man bor, sade statsminister Stefan Löven i samband med att höstbudgeten presenterades.

Finansborgarrådet efterlyser att kommunerna och Stockholms stad ska få bli mer delaktiga i arbetet.

– Glöm inte kommunerna i detta. Vi måste få vara med i myndighetssamverkan. Det är hos oss man nyttjar att man är skrivna så många på samma adress och på så sätt får tillgång till bidrag, säger Anna König Jerlmyr.

Pilotprojektet är det andra i sitt slag, tidigare har ett angränsande program med liknande upplägg sjösatts bland annat i Göteborg.

Resultatet av projektet ska redovisas till regeringen senast den 1 juni 2022.

Läs mer:

Insatser mot välfärdsfusk i Stockholm

Södertälje jagar bidragsfusk och svarthyror

Ämnen i artikeln

Skatteverket
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt