Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Planen: Parken ska stå färdig 2023

Strandpark, Magic House och Sagoland. Mycket ska rymmas kring Hågelby.
Strandpark, Magic House och Sagoland. Mycket ska rymmas kring Hågelby.

Om tio år rymmer åkrarna kring Hågelby ett vattenland, spahotell, sagopark, stugbyar och camping och upplevelsecenter. ”Det finns inget liknande i Europa, det närmaste är väl Disneyland”, säger John John Lindgren, vd i Familjen Lindgren.

Första spadtaget tas våren 2013, hoppas John John Lindgren som tidigare ägde Gröna Lund. Efter fem års planering för miljoner är Familjen Lindgren AB nu redo att skriva avtal med Botkyrka kommun.

– Vi satsar 350–400 miljoner till att börja med och har ingått partnerskap med en skandinavisk aktör. I första etappen bygger vi ett camp och resortområde. Det finns i väldigt begränsad utsträckning i Stockholm i dag, som mest har fyr- och femstjärniga hotell, säger John John Lindgren.

Etapp ett beräknas totalt kosta cirka 700 miljoner, det tillkommande vattenlandet och sagoparken betydligt mer. Partnern är det norska företaget Adolfsen Group, som äger hotellkedjan Norlandia samt Stöten fjällanläggning och Tanumstrand i Grebbestad.

– I framtiden kommer vi även att bygga hotell med spa. Det planerade vattenlandet har både inomhus- och utomhusbad för åretruntbruk, säger John John Lindgren.
Familjeparken i Botkyrka väntas stå helt färdig år 2023. Sist i projekteringen ligger ett sagoland.

– Vi bygger en sagopark för barnfamiljer men ett lärande och upplevelseinriktat innehåll. Vi har ännu inte slutit avtal med några författare men bröderna Grimms rättigheter är fria.

Planen är att ta över och sköta driften av nuvarande verksamhet på Hågelby gård. Enligt avtalet ska även ridskolan som i dag finns i området vara kvar.

Byggplanen

Camp and resort
Stugby med 230 stugor i olika temabyar och camping med 210 platser. Poolanläggning, restaurang, kafé samt lekplats, trafikbilbana och äventyrsgolf. Klart 2014.

Strandpark
En strandpark med brygganläggning för vattenaktiviteter. Klart 2014.

Småstaden
Tänk söderkåkar. En småstad inspirerad av torp och söderkåkar, shoppinggata med småskalig handel, hantverk samt vandrarhem. Klart 2017.
Tänk Rosendahls trädgårdar. Ett orangeri uppförs i herrgårdsstil med restaurang, kafé och trädgårdshandel. Klart 2017-2018.

Vattenland
2016 börjar byggandet av vattenlandet med tillhörande spa- och hotellanläggning. Första delen beräknas stå färdig 2019.
Sagoland
Ett sagoland för hela familjen ska börja byggas 2019, än är inga författare kontrakterade. Klart 2023.
Magic House
Tänk Tom Tits. Ett lek och lärcenter med upplevelsebaserad edutainment, för barnfamiljer och skolklasser. Klart 2017-2018.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.