Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/planerade-skolattack-nu-inleds-rattegangen-mot-21-aring/

STHLM

Planerade skolattack – nu inleds rättegången mot 21-åring

Foto: Polisen

Den 21-årige mannen mådde psykiskt dåligt. Flera gånger sökte han hjälp. Han fick piller, men ingen terapi. I sin ensamhet började han planera att utföra en attack mot sin gamla gymnasieskola – på årsdagen av massakern vid Columbine high school i USA. I dag, tisdag, börjar rättegången mot honom i Attunda tingsrätt.

Det var bara en slump att polisen grep den 21-årige mannen natten mot den 2 april 2019. Hans grannar slog då larm om att det bråkades i och utanför det fönsterlösa rum som 21-åringen hyrde i en industrifastighet i Sollentuna.

När grannarna ser att 21-åringen kliver ut ur sitt rum med en machete i handen larmar de polisen. Genom den öppna dörren ser ett vittne att det ligger flera vapen inne på 21-åringens rum.

Polisen tar larmen på allvar. När de anländer till adressen grips 21-åringen tämligen odramatiskt. Men de fynd polisen gör i hans rum gör att man höjer beredskapen flera snäpp. Bensindunkar, gasoltuber, hemmatillverkade tändsatser, flera mycket realistiska vapenreplikor gör att ärendet snabbt ändrar karaktär. Bombskyddet tillkallas.

21-åringen skulle använda bensin för att sätta eld på skolans bibliotek. De ihoptejpade tuberna med propangas skulle han använda för att förstöra en bro i närheten av skolan.
21-åringen skulle använda bensin för att sätta eld på skolans bibliotek. De ihoptejpade tuberna med propangas skulle han använda för att förstöra en bro i närheten av skolan. Foto: Polisen

I baksätet på polisbilen, under färden mot arresten, berättar 21-åringen för polisen att han planerat att utföra en attack mot sin gamla gymnasieskola söder om Stockholm. Han ska göra det på årsdagen av massakern vid Columbine high school, där 12 elever och en lärare mördades av två skolskjutare. 

Hans motiv är att han vill bli ihågkommen som ”någon”.

”Jag kommer att skriva historia med det här”, har han skrivit i en anteckningsbok där han i detalj redogör för sina planer.

Med ”det här” avser han planerna på att spränga skolan och sätta eld på dess bibliotek. Målet är att det helst ska sluta med att polisen skjuter honom till döds.

21-åringen åtalades den 23 december förra året. Han åtalades för förberedelse till grov mordbrand och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. För de fullbordade brotten kan man dömas till fleråriga fängelsestraff.

Men här handlar det om brott på förberedelsestadiet, vilket ofta är svårt att leda i bevis. I det här fallet har dock 21-åringen erkänt. Han har också uttryckt att han är glad och lättad över att han blev stoppad.

– Han hade förmodligen fullföljt det om han inte hade stoppats, har hans advokat Jan Kyrö sagt till DN.

Utdrag från 21-åringen dagbok.
Utdrag från 21-åringen dagbok. Foto: Polisen

Sedan åtalet väcktes har 21-åringen genomgått en så kallad RPU, en rättspsykiatrisk undersökning. Kommer den fram till att han led eller lider av en allvarlig psykisk störning kan han inte dömas till fängelse.

– I det fall han bedöms vara frisk är dock straffvärdet högt – det handlar om flera år i fängelse. Men eftersom det handlar om brott på förberedelsestadiet går det att yrka på ett straff som ligger under minimistraffet, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt.

Hennes tankar går till det faktum att det mest av allt var en slump att 21-åringen greps.

– Det är bara att konstatera att det är svårt för samhället att upptäcka och erbjuda stöd och hjälp till individer som mår så dåligt att de hyser den här typen av tankar. Det är olyckligt att han inte fått hjälp tidigare.

Rättegången inleds den 4 februari och avslutas på fredag den 7 februari.

Läs mer: Planerade attack mot skola – nu åtalas 21-åringen 

Läs mer: Åklagaren tacksam för att 21-åringen upptäcktes i tid