Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pojkar-utsattes-for-tortyrnatt-pa-kyrkogard-unga-man-doms-till-langa-fangelsestraff/

STHLM

Pojkar utsattes för tortyrnatt på kyrkogård – unga män döms till långa fängelsestraff

Bild 1 av 2 Brottsoffrens jeans skars sönder i remsor som sedan användes för att binda dem. Polisen har gjort många fynd på de olika brottsplatserna som styrker de utsattas vittnesmål om händelseförloppet
Foto: Polisen
Bild 2 av 2 Det utdragna förloppet pågick en hel natt på Norra begravningsplatsen i Solna i slutet av augusti. Bilden kommer från polisens förundersökning.
Foto: Polisen

Två män, 21 respektive 18 år gamla, dömdes på torsdagen till långa fängelsestraff för den utdragna och utstuderade tortyren av två tonårspojkar på Norra begravningsplatsen i Solna i augusti. 21-åringen döms till nio års fängelse medan 18-åringen döms till fem år och sex månaders fängelse.

Det var natten mellan den 22 och 23 augusti som två tonårspojkar för rånades, och sedan utsattes för en lång rad förnedrande och tortyrliknande handlingar under en hel natt.

Männen döms nu till 9 respektive 5,5 års fängelse för grovt rån, människorov, grov misshandel, våldtäkt och övergrepp i rättssak av Solna tingsrätt.

– Bevisningen var väldigt stark mot dem båda, säger chefsrådman Lena Hjelmtorp som understryker att tonåringarnas berättelser har varit starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga.

– Då deras berättelser dessutom har fått starkt stöd av de fynd och den tekniska bevisning som åklagaren presenterat rådde det inga tvivel, fortsätter hon.

De utdragna fysiska och psykiska övergreppen skedde på flera olika platser på Norra begravningsplatsen i Solna. Bilden kommer från förundersökningen.
De utdragna fysiska och psykiska övergreppen skedde på flera olika platser på Norra begravningsplatsen i Solna. Bilden kommer från förundersökningen. Foto: Polisen

Domstolen finner det alltså bevisat att tonåringarna under kvällen och natten fått ta emot åtskilliga slag, bland annat med en spade, sparkar och att de blivit knivstuckna.

De tvingades också ta av sig sina kläder, de bands till fötter och armar, försågs med mun­kavel och tvingades ligga nakna i gropar, täckta med pinnar. De har fått motta åtskilliga hot om att de skulle dö och begravas. En av ton­åringarna har utsatts för en grov våldtäkt när han låg på marken, naken, bunden och med munkavel och ögonbindel. Han har även bränts på axeln.

Under rättegången berättade en av målsägarna att den utdragna tortyren och förnedringen till slut fick honom att önska att det vore bättre om de dödade honom direkt i stället. Tonårspojkarna tror att de fick motta över hundra slag och sparkar var under den nio timmar långa mardrömmen.

De två männen kunde gripas redan samma morgon. I förhören under den omfattande polisutredningen förnekade de båda all inblandning, samtidigt som 21-åringen erkände för en kriminalvårdare att han utfört den handling som ledde till att han sedan kom att åtalas för våldtäkt.

I det samtalet hävdade 21-åringen också att det var 18-åringen som hade varit den pådrivande under den tortyrliknade misshandeln, och inte han.

Under själva rättegången förnekade dock 21-åringen att han varit på platsen – medan 18-åringen plötsligt erkände att han var där och att han rånat och misshandlat de två brottoffren.

Den 21-årige gärningsmannen döms till fängelse i 9 år och 18-åringen till fängelse i 5 år och 6 månader. Fängelsestraffets längd reduceras för 18-åringen på grund av hans ålder.

Ett av de hål i marken som brottsoffren tvingades ner i på Norra begravningsplatsen.
Ett av de hål i marken som brottsoffren tvingades ner i på Norra begravningsplatsen. Foto: Polisen

Redan när åtalets väcktes kommenterade Anders Tordai det faktum att åldersskillnaden mellan de dömda skulle få stor betydelse för straffmätningen.

– Det orimliga är att med tanke på de åtalades olika åldrar så kommer en av dem bara få ett hälften så långt straff än den andra om de blir dömda, sa Tordai till DN då.

Att även 18-åringen skulle dömas till fängelse, vilket är relativt ovanligt att så unga personer döms till, var ingen tvistefråga för domstolen:

– De brott de bevisligen har begått nådde upp till ett så högt straffvärde att ingen annan påföljd av aktuellt, säger Lena Hjelmstorp.

Hon tillägger dock att det är högst sannolikt att domen kommer att överklagas, och att en högre instans möjligen kan han en annan syn på straffvärdet av handlingarna.

När rättegången avslutades startade den moderate riksdagsmannen Hanif Bali en insamling till förmån för brottsoffren. Syftet var att uppmärksamma att brottsoffers möjlighet att få ut skadestånd. På mycket kort tid hade han fått in 2 miljoner kronor, en summa som vida överstiger de 253.000 respektive 145.000 kronor som rätten dömt ut i skadestånd till de två brottoffren.

Det är förhållandevis höga skadestånd med svenska mått mätt:

– Det är väldigt förnedrande hemska saker de här pojkarna utsatts för. Det är helt obegripligt när man hör dem, hur de ens klarat natten. De hade dödsångest och ville egentligen bara dö, säger chefsrådmannen Lena Hjelmtorp.

De två misstänkta männen har även åtalas för ett annat rån i juli. Då misstänks de ha pistolhotat två pojkar och rånat dem. Här ses de på övervakningskameror på en pendeltågsstation strax innan rånet.
De två misstänkta männen har även åtalas för ett annat rån i juli. Då misstänks de ha pistolhotat två pojkar och rånat dem. Här ses de på övervakningskameror på en pendeltågsstation strax innan rånet. Foto: Polisen

Jan Cadstedt, brottoffrens målsägarbiträde, tycker att domen är välskriven och välavvägd. Vad gäller straffen följer de praxis så vitt han kan bedöma.

Man hade begärt ett avsevärt högre skadestånd, men landade en bit i från det man begärt – men ändå högt, enligt svensk skadeståndspraxis.

– Det var befogat att de fick höga skadestånd, även om jag ansåg att de kunde ha fått mer. Men med hänsyn till hur skadestånden brukar se ut i Sverige var det ändå rimligt.

Hans klienter vill i nuläget inte uttala sig om det som hänt, utan vill bara lägga det som hänt bakom sig.

Ämnen i artikeln

Solna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt