Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pojke-doms-for-flera-personran-i-tunnelbanan/

STHLM

Pojke döms för flera personrån i tunnelbanan

Pojken genomförde flera rån och grova stölder i Stockholms tunnelbana.
Pojken genomförde flera rån och grova stölder i Stockholms tunnelbana. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

En pojke som misstänktes för ett stort antal personrån i tunnelbanan uppgav att han var 14 år. Efter en polisutredning skrevs hans ålder upp med tre år och det framkom även att han använt sju olika identiteter. Nu har han dömts till fängelse och utvisning.

Pojken greps i februari förra året sedan han rånat en flicka på hennes mobil i centrala Stockholm.

Polisen hade då fått anmälningar om liknande rån och fickstölder och fler ärenden knöts till utredningen. De flesta av de anmälda brotten hade begåtts nattetid på t-banestationer som T-centralen, Slussen och Medborgarplatsen.

Genom att gå igenom material från övervakningskameror fick utredarna fram bilder på när den misstänkta pojken utförde rån. Ett av hans tillvägagångssätt var att han distraherade sina offer med danssteg så att de tittade ned, därefter ryckte han av dem deras halskedjor.

Polisen skriver på sin hemsida att pojken, som var asylsökande, uppgav att han var 14 år. Avgörande för utredningen – som skedde i samarbete med bland annat socialtjänsten, Migrationsverket, gränspolisen och polisens internationella enhet – var att fastställa hans identitet och ålder för att se om han var straffmyndig.

Via slagningar mot Interpol kunde det konstateras att pojken dömts för liknande brott i Frankrike och Tyskland och använt fem olika identiteter i kontakt med europeiska myndigheter, plus ytterligare två identiteter i Sverige.

Efter kroppsbesiktning med röntgen av lårben och tänder slog rättsläkare fast att pojken var åtminstone tre år äldre än han uppgett.

I slutet av december dömdes han i tingsrätten för fem rån och fyra grova stölder till ett års fängelse och utvisning i tio år.

Läs mer: Personrån ökar i Sollentuna: ”Eskalerande problem” 

Läs mer: Insats minskade antalet ungdomsrån vid Mall of Scandinavia