Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pojke-haktad-nar-rattegang-tas-om-orimligt/

STHLM

16-åring frihetsberövad sedan i oktober – nu hävs häktningen

16-åringen filmas av en busskamera när han sitter och väntar på sitt offer på en parkbänk i maj 2020.
16-åringen filmas av en busskamera när han sitter och väntar på sitt offer på en parkbänk i maj 2020. Foto: Polisen

Rättegången mot en 16-åring som misstänks för ett misslyckat beställningsmord måste tas om på grund av att en nämndeman blivit sjuk. På onsdagen hävdes häktningen av pojken som suttit häktad sedan oktober.

– Det är mycket positivt att tingsrätten sett till barnperspektivet, säger pojkens försvarare.

TT Text

16-åringen är åtalad för att ha försökt skjuta ihjäl en man i Järfälla förra året. Enligt åklagaren var det pojken som genomförde skjutningen, på uppdrag av andra personer som står åtalade för anstiftan och medhjälp till mordförsök.

Attunda tingsrätt hade planerat att meddela dom i målet i tisdags – men i stället kom beskedet att hela huvudförhandlingen måste tas om.

– Det är olyckligt, framför allt för parterna. Skälet är att två domare som skulle delta i avgörandet föll ifrån, säger rättens ordförande rådman Richard Berlin.

En av nämndemännen fick lämna målet på grund av en skada som krävde sjukhusvård, och den andre fick lämna då hon blev sjuk efter det att rätten inlett överläggning till dom.

– Det var bara två ledamöter kvar då, och två ledamöter kan inte meddela dom, säger Berlin.

Polisens tekniker på plats efter skjutningen i maj förra året. 20-åringen som utsattes för mordförsöket var på väg till jobbet när han sköts vid en busshållplats längs med Viksjöleden i Järfälla kommun.
Polisens tekniker på plats efter skjutningen i maj förra året. 20-åringen som utsattes för mordförsöket var på väg till jobbet när han sköts vid en busshållplats längs med Viksjöleden i Järfälla kommun. Foto: Andreas Nordström

En ny förhandling ska hållas så snart som möjligt, eventuellt redan nästa vecka eller veckan därpå, säger Berlin.

16-åringen har varit frihetsberövad sedan slutet av september och det beslutades att han skulle vara kvar i häkte fram till att en dom kan meddelas, något som pojkens försvarare advokat Anton Strand överklagade.

– Jag tyckte att det var tveksamt att han skulle vara kvar i häkte redan innan det här, men nu när målet ska tas om och vi inte ens har fått startdatum för när målet kan tänkas börja på nytt så är ju situationen fullständigt orimlig, säger han.

Han framhåller att FN:s barnkonvention är lag i Sverige och att myndigheter, inklusive domstolar och åklagarmyndigheten, ska se till barnets bästa i varje ställningstagande och överprövningen av häktningen hölls under onsdag eftermiddag. Tingsrätten beslutade efter en lång överläggning att häva häktningen.

Detta innebär dock inte att 16-åringen släpps på fri fot då han är omhändertagen enligt LVU.

– Så det blir fortsatt LVU-vård. Men det innebär i praktiken att min klient går från att vara i ett häkte, som inte är en plats anpassad för barn, till att äntligen få återgå till en miljö som är anpassad till någon i hans ålder, säger Anton Strand.

Den åtalade 16-åringen tappade, enligt åtalet, sin pistol längs flyktvägen tillsammans med en mobiltelefon och en handske. Hans dna kunde säkras på de båda sistnämnda föremålen.
Den åtalade 16-åringen tappade, enligt åtalet, sin pistol längs flyktvägen tillsammans med en mobiltelefon och en handske. Hans dna kunde säkras på de båda sistnämnda föremålen. Foto: Polisen

Hur har din klient mått efter den långa tiden som häktad?

– Jag vill inte uttala mig om min klients mående, men om man säger så här, för en vuxen är det enormt ansträngande att vara häktad med restrektioner. Många beskriver det som en lång mardröm. Och för ett barn är det här än svårare.

Åklagare Jenny Clemedtson tyckte dock att det var självklart att begära att pojken fortsatt skulle stanna i häkte, även beaktat hans ålder och att han redan suttit häktad i drygt tre månader.

– I det här fallet är det väldigt allvarlig brottslighet – ett beställningsmord. Sedan blev det inte mord, men det var egentligen bara en slump. Så med hänsyn till brottets allvarliga skäl tycker jag att det är proportionerligt att han sitter fortsatt häktad, säger Clemedtson.

16-åringen förnekar all inblandning i skjutningen.

– Jag tycker att den samlade bilden, även utifrån åklagarens åberopade omständigheter, är väldigt spretig, säger advokat Anton Strand.

Ämnen i artikeln

Järfälla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt