Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polis-brot-armen-pa-man-atalas-for-tjanstefel/

STHLM

Polis bröt armen på man – åtalas för tjänstefel

Det var i maj förra året som en polis bröt armen på en man vid ett ingripande i Tensta centrum.
Det var i maj förra året som en polis bröt armen på en man vid ett ingripande i Tensta centrum.

En polis bröt armen på en man när han skulle sätta på honom handfängsel vid ett ingripande i Tensta. Nu åtalas polisen för tjänstefel – men inte för att ha orsakat frakturen utan för att handfängsel inte var nödvändigt vid tillfället enligt åklagare. 

– Polisen har låtit det sitta på under en ganska lång tid, säger chefsåklagare Henrik Rasmusson.

Händelsen inträffade i Tensta centrum den 8 maj förra året när polisen skulle kroppsvisitera mannen för att se om han hade narkotika på sig – vilket det senare visade sig att han inte hade. 

Mannen har uppgett i förhör att han stod utanför en restaurang tillsammans med sin kompis när det kom fram två civilklädda poliser och sade åt dem att sätta sig ned. Han förklarade då att han hade svårt att sätta sig ned eftersom han tidigare hade skadat höften. Enligt mannen fällde den då ena polisen honom till marken så att han ramlade framåt. 

Polisen tog därefter tag i mannens högra arm och böjde den bakom hans rygg för att sätta på handfängsel.

– Jag är nere, sen typ kommer han med knäet eller batongen, jag vet inte. Sen jag hör min arm brytas, har mannen sagt i förhör.

Poliserna skjutsade honom till akutmottagningen på S:t Görans sjukhus på Kungsholmen, där läkare konstaterade att höger arm var bruten i höjd med biceps.

”Under transporten in till sjukhuset bad NN (mannen) att poliserna skulle ta bort hans handfängsel men NN (polisen) sa 'Håll käften, inget är brutet, din axel kanske är ur led'”, står det i sammanfattningen av förhöret.

Den åtalade polisen förnekar brott.

Enligt polisen blev mannen verbalt hotfull och utåtagerande vid ingripandet. När han försökte lägga ned mannen på marken för kroppsvisitation började han spänna sig i kroppen.

– Jag bestämmer mig för att belägga honom med fängsel. När jag fört upp hans högra arm bakom ryggen så försöker han att räta ut den. Jag håller emot och fortsätter föra armen upp för att säkra den. I samband med att jag får upp armen helt bakom ryggen skriker NN ut att han fick ont i armen, säger polisen i förhör.

I slutet av januari lämnade chefsåklagare Henrik Rasmusson vid Särskilda åklagarkammaren – som utreder brottsmisstankar mot poliser – in en stämningsansökan till Solna tingsrätt.

Åklagaren hävdar att mannen inte uppträtt våldsamt, och att det inte var absolut nödvändigt att belägga honom med handfängsel för att genomföra kroppsvisitationen. Det fanns heller inga skäl att låta det sitta kvar under transporten till sjukhuset, menar han.

– Jag påstår att polisen har satt på handklovarna i ett läge där det inte finns tillräckliga skäl, delvis med hänsyn till att mannens arm brutits och att polisen låtit handfängslet bestå. Man kan ju bryta handfängslet när som helst, men polisen har låtit det sitta på under en ganska lång tid, säger Henrik Rasmusson till DN.

Inledningsvis misstänktes mannen för misshandel och vållande till kroppsskada, men åklagaren anser inte att det går att bevisa att polisen gjort sig skyldig till brott när armen bröts. 

– Min bedömning är att det är en ren olyckshändelse. Jag kan inte visa att det finns en tydlig felaktighet i utförandet som kom att leda till att armen knäcktes. Man kan inte undvika att människor kommer till skada vid ingripanden, säger Henrik Rasmusson och fortsätter:

– Misshandel kräver ju ett uppsåt, att du gör det med flit, och det finns det ingen grund för i utredningen alls. Jag anser heller inte att det går att visa att det är vållande till kroppsskada.

Utredarna har säkrat övervakningsfilmer, men de visar bara delar av förloppet. Åklagaren har även kallat två poliser som närvarande vid ingripandet att vittna, men de kan inte redogöra för exakt vad som har hänt.

– De var inte helt uppmärksamma på när han anbringade handfängslet. De hade inte fullt fokus på den här personen, säger Henrik Rasmusson.

Fanns det inte fler vittnen till händelsen? Mannen var ju i sällskap av sin kompis.

– Jag menar att de jag åberopat är tillräckligt. Jag har valt att åberopa de personer som jag anser har betydelse för åtalet.

Mannens advokat Johan Hansson vill än så länge inte uttala sig om åtalet, men säger att hans klient uppfattat det som att han blev misshandlad.

– Han gjorde en anmälan om att de hade brutit armen på honom. Hans uppfattning då var att det var misshandel eller att de i vart fall hade varit vårdslösa, säger Johan Hansson.

Polisens advokat Anna Wahlström säger att hennes klient förnekar brott.

– I övrigt har vi inget att kommentera i dagsläget, säger hon.

Polisen riskerar böter eller fängelse i upp till två år om han fälls. 

Läs mer: Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig? 

Läs mer: Polisen anmäler sig själv efter misstänkt mord i Stockholm