Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polis larmades om döende säl på balkong

Sälen på bilden var inte involverad i polisärendet och mår förmodligen bra.
Sälen på bilden var inte involverad i polisärendet och mår förmodligen bra. Foto: Leif R Jansson/TT

En inringare larmade polisen efter att ha iakttagit en nödställd säl på en balkong i Fagersjö. Polisen ryckte ut. Men när patrullen anlände till platsen visade sig sälen vara en plastkasse. 

– Det är en av de mer udda utryckningarna jag haft, säger en av poliserna som åkte på utryckningen. 

Det var strax innan klockan 18 på torsdagskvällen som en person ringde polisen och uppgav sig ha sett en döende säl i en låda på en balkong i Fagersjö i södra Stockholm. Personen hävdade att sälen mådde dåligt och såg ut att kippa efter luft. 

En patrull skickades därför från Farsta för att kontrollera det nödställda djuret.

Läs mer: Skottlossningslarm var busringning

– Vi var ute och åkte och fick jobbet på radion så vi åkte för att kolla det. Den spontana känslan var att det definitivt inte var någon säl det handlade om, men om någon ringer och är övertygad så måste vi ju åka och kontrollera det, säger en av poliserna från Farsta som ryckte ut till platsen. 

När patrullen anlände till lägenheten kunde de med hjälp av en kikare konstatera att det som anmälaren trodde var en döende säl i själva verket var en Ikea-kasse som fladdrade i vinden.

När patrullen stod på inringarens balkong och spanade kom grannen vars balkong kassen låg på som av en slump gåendes på vägen nedanför. Grannen blev, enligt polisen, förbryllad och undrade varför de stod och spanade mot just hennes balkong. 

När de berättade om anmälarens misstankar förklarade hon att det bara fanns skräp och påsar på balkongen, och inte några sälar.

– Anmälaren var väldigt orolig att grannen vanvårdade ett djur. Det framgick ganska tydligt att han var en stor djurvän, så han var väldigt lättad när vi kunde avfärda ärendet, säger polisen.

Även grannen ska ha varit lättad över att det inte var något allvarligare som hänt på hennes balkong.

– Det här definitivt en av de konstigare utryckningarna åkt på. Jag har nog aldrig varit med om någonting i den här kategorin, säger polisen. 

David Simonsson är polisinspektör på polisens regionledningscentral i Stockholm. Han tar emot de samtal som kommer till polisen för att sedan bedöma vilka resurser som behövs.

Läs mer: Larm om person med vapen på skola – visade sig vara filminspelning 

Några döende sälar på balkonger har han aldrig varit med om, men han får många konstiga samtal att ta ställning till varje dag. 

Hur bedömer man den här typen av ärenden? 

– Man märker kanske att det inte behöver vara som inringaren tror att det är. Men för inringaren är det ju på riktigt och även om det inte låter så trovärdigt att en säl far illa på någons balkong så är det inte omöjligt.

Är det här ett av de märkligare larmen du hört om? 

– Det händer märkliga saker hela tiden. Jag hade en anmälare som trodde han hittat en stridsvagnsmina i källaren som sedan visade sig vara ett luftfilter, säger David Simonsson.

Han berättar att mycket av hans arbete handlar om att ställa rätt frågor och vara uppmärksam för att bedöma trovärdigheten.

– Det kan också handla om personer som inte mår bra eller som avsiktligt ljuger, då får man tacka för samtalet och önska en trevlig dag. Vi försöker sortera så gott vi kan eftersom vi har rätt små resurser. Man får tänka om man verkligen måste skicka en patrull eller om den patrullen kanske gör bättre nytta hos någon som verkligen behöver den, säger David Simonsson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.