Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polis-och-raddningstjanst-forbereder-for-stort-personaltapp/

STHLM

Polis och räddningstjänst förbereder för stort personaltapp

”Det är bättre att planera för något som aldrig händer än att ta i för lite. Vi måste hela tiden fråga oss vad som kan gå fel” säger Svante Borg på Storstockholms brandförsvar.
”Det är bättre att planera för något som aldrig händer än att ta i för lite. Vi måste hela tiden fråga oss vad som kan gå fel” säger Svante Borg på Storstockholms brandförsvar. Foto: Johan Nilsson/TT

Spridningen av det nya coronaviruset gör att polis och räddningstjänst i Stockholmsområdet förbereder sig för att stora delar av personalen inte längre kan arbeta.

– Det finns inget annat alternativ än att spela djävulens advokat nu. Det är viktigt att vi är ödmjuka inför uppgiften, säger Svante Borg, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar.

Hittills har verksamheten för Storstockholms Brandförsvar fortlöpt precis som vanligt. Men i planeringsarbetet förbereder sig organisationen på ett scenario där mellan 25 och 40 procent av personalen inte kan arbeta på grund av viruset.

– Vi måste ta höjd för det. Det är bättre att planera för något som aldrig händer än att ta i för lite. Vi måste hela tiden fråga oss vad som kan gå fel, säger Svante Borg.

Skulle scenariot bli verklighet kommer brandförsvaret att behöva prioritera. Då är det verksamhetens långsiktiga brandskyddsarbete som får stryka på foten, berättar Svante Borg.

– Det handlar om allt i från besök på skolor där vi pratar med barn till uppsökande projekt med bostadsbolag. Det är väldigt klart och tydligt att vi börjar där. Människor i nöd måste gå först.

Han betonar dock att organisationen är byggd för att verka i krislägen. Varje dag görs omprioriteringar i verksamheten utifrån pågående insatser.

– När situationer uppkommer är det precis som vanligt upp till våra brandbefäl var vi lägger resurserna, säger Svante Borg.

En åtgärd som kan bli aktuell för att öka beredskapen är att laborera med skiften i brandförsvaret.

– Storstockholms brandförsvar har ett fyrskift, vilket betyder att vi har fyra gånger fler anställda än vi använder vid ett enskilt skift. Vi kan komma att ändra skiftgången för att hålla ut i längden.

Svante Borg öppnar också för ett ökat samarbete med de andra sex räddningstjänsterna i Stockholmsregionen. Att samtliga styrs från samma ledningscentral underlättar gemensamma insatser.

– Vi har 36 heltidsstationer och 38 deltidstationer som vi kan styra från samma ledningsplats för att hjälpa varandra. Det känns tryggt i ett sådant här läge.

Även polisen har en pandemiplan som börjar på nationell nivå och bryts ner hela vägen till lokalpolisområden. Planeringen utgår från olika scenarion med mellan 20 och 50 procent i personalbortfall.

– Den är en ganska omfattande plan. Den utgår från ett antal prioriteringar och åtgärder för att vi ska kunna bibehålla vår uppgift i samhället, säger Per Engström, polisens nationella koordineringschef för hanteringen av Coronaviruset.

Bland annat kommer polisen att undersöka vilka administrativa uppgifter som kan vänta för att göra att personal kan gå från inre till yttre tjänstgöring.

– Det finns i vår beredskap för alla påfrestningar. Senast gjorde vi det i samband med skogsbränderna. Det är inget nytt egentligen. Det handlar om poliser som har en grundutbildning men som till vardags arbetar med andra uppgifter

Per Enström flaggar också för att utredningsarbetet kan komma att ta längre tid, en prioritering för att polisen ska kunna genomföra kärnverksamheten.

– Det kan bli så att utredningar fördröjs, men pågående brottslighet kommer inte prioriteras bort alls. Oavsett brottstyp kommer vi alltid att ingripa. Det finns inga undantag.

Än så länge har polisen inte vidtagit några direkta åtgärder. Däremot har planeringsarbeten intensifierats. Just nu ser polisen över vilka nyckelgrupper i verksamheten som måste hålla sig friska för att arbetet ska kunna fortsätta som vanligt.

– Det är ofta personal som arbetar med väldigt specifika uppgifter, som anställda vid nationellt forensiskt centrum eller it-gruppen, säger Per Engström.

Han menar att det än så länge inte finns skäl för medborgarna att oroa sig över polisens förmåga att hantera sitt uppdrag trots viruset.

– Visst kan vi få perioder med hård arbetsbelastning där vi tvingas göra prioriteringar, men jag tycker inte man behöver känna oro.

Läs mer: De högst ansvariga i Stockholms stad och regionen om beredskapsläget

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt