Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polis-upploser-demonstration-vid-usas-ambassad/

STHLM

Polis upplöste demonstration vid USA:s ambassad

Bild 1 av 2 Några deltagare hade munskydd medan andra valde att inte ha det.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 2
Foto: Mia Holmgren.

Trots att demonstrationen inte fått tillstånd kom mellan 200 och 300 personer till området kring USA:s ambassad i Stockholm. Polisen upplöste gruppen efter att ha fört en dialog med deltagarna. En person har gripits.

Lördagens demonstration utanför den amerikanska ambassaden blev lugn och fredlig. 

Vid 15.30-tiden började gruppen skandera ”black lives matter” och ”inga rasister på våra gator” och tre personer höll kortare anföranden. Fajo Allwan fick stora applåder när hon berättade om den vardagsrasism som hon möts av. 

– Någon kan säga, jag undrar hur du skulle se ut som vit. Eller. Du skulle vara så mycket snyggare med rakt hår.

– Jag vill inte leva i ett samhälle där min hunfärg gör mig utsatt. Och jag är trött på att människor som ser ut som jag blir dödade.

Fajo Allwan.
Fajo Allwan. Foto: BEATRICE LUNDBORG DAGENS NYHETER

Strax efter 16 på eftermiddagen beslutade polisen att upplösa demonstrationen sedan antal personer överstigit de 50 personer som är tillåtna till följd av coronapandemin.

– Efter en stund gick polisen in med en högtalare och meddelade att demonstrationen var upplöst på grund av coronapandemin, säger DN:s utsända på platsen, Mia Holmgren.

– Allt har gått lugnt till väga och folk har hållit avstånd mellan sig. Det är mycket poliser på plats men trots att alla demonstranter först inte ville gå därifrån har polisen hela tiden fört en dialog med dem.

Vid 16-tiden började några av deltagarna planera för att gå vidare mot NK och Åhléns. Då hade polisen återupprepat att demonstrationen var att betrakta som upplöst. En halvtimma senare kom ett större antal poliser för att få gruppen att lämna platsen. Några i den gick då ned på knä i vad som blivit en symbolisk handling för Black lives matter-rörelsen. Då befann sig omkring 100 personer kvar på gatan. Några av de som inte ville lämna platsen bars eller släpades från gatan till gräset intill.

En timma efter det att beslutet om att upplösa demonstrationen tagits var samtliga demonstranter flyttade från platsen till ett område vid Berwaldhallen varifrån de började gå mot centrum för att svänga av längs Skeppargatan för att stanna vid Kaptensgatan där demonstrationståget tillfälligt ringades in innan tåget vid 17.30-tiden tilläts gå vidare till Valhallavägen.

Enligt uppgift till DN stoppades tåget tillfälligt för att polisen skulle göra ett gripande När tåget sedan fortsatte valde ett tiotal personer att lämna det.

– När vi stannade tåget förklarade poliserna på plats att tåget måste upplösas och att man inte fick gå ned på centrala staden, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

En person har gripits misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och en annan person är misstänkt för samma brott.

Vid 18.30 återstod drygt 30 personer i tåget som då gick längs Odengatan för att sedan splittras i mindre grupper.

Bild 1 av 2 När polisen försökte få demonstranterna att lämna platsen gick några av dem ned på knä eller satte sig.
Foto: Mia Holmgren
Bild 2 av 2 Demonstranter lägger sig ned för att visa stöd för George Floyd.
Foto: Beatrice Lundborg

De deltagare som DN talat med säger att det är viktigt att protestera mot det som har hänt i USA och att alla har rätt att leva:

– Det räcker inte med att inte vara rasist, man måste vara antirasist, säger Havanna som inte vill säga sitt efternamn. 

Havanna längst till vänster, men vännerna André och Sara.
Havanna längst till vänster, men vännerna André och Sara. Foto: BEATRICE LUNDBORG DAGENS NYHETER

Tvekade du att gå hit när demonstrationen inte fick tillstånd av polisen?

– Nej, helt ärligt nej.

André säger att han ser ett problem med att gå ut och demonstrera under pandemin men att det var viktigt att visa att man inte tolererar polisvåld och rasism:

– Det är synd att man behöver demonstrera under en pandemi, men det här är en så viktig fråga att man behöver gå ut och demonstrera.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt