Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-09 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisbil-krockade-med-epatraktor-en-dod/

STHLM

Polisbil krockade med mopedbil – en tonåring död

En epatraktor krockade med en polisbil i Täby norr om Stockholm under natten mot söndagen.
En epatraktor krockade med en polisbil i Täby norr om Stockholm under natten mot söndagen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

En person har avlidit, och två personer har skadats, sedan den mopedbil de färdades i krockat med en polisbil i Täby norr om Stockholm under natten till söndagen. Samtliga ska vara tonåringar. Ingen polis ska ha kommit till skada vid olyckan. 

– Vårt sovrumsfönster ligger på baksidan, så jag rusade upp och fick se blåljus och poliser överallt, säger Lena Jularbo Brauner som bor vid olycksplatsen.

Krocken skedde strax efter midnatt i en korsning mitt i ett villaområde i Täby när polisen höll på att rycka ut på ett inbrottslarm. 

Strax efter midnatt kom sedan ett larm från en polisbil som under uttryckningen hade krockat med en mopedbil. 

– Vi fick in ett samtal vid 23.51 om ett pågående inbrott, då beordrades polis till det ärendet. På väg dit under utryckningen så fick vi veta att det hade skett en kollision i en korsning, en polisbil hade krockat med en mopedbil, säger polisens presstalesperson Anna Westberg. 

De tre personerna fördes med ambulans till sjukhus. Samtliga är under 18 år.

– Jag har inga exakta uppgifter om deras ålder, men det handlar om personer under 18, säger hon.

En person bekräftades sedan avliden vid 04.30-tiden på lördagsnatten. Anhöriga är underättade. De andra två är allvarligt skadade, men sjukvården bedömer läget som stabilt och ej livshotande. Det skriver polisen på sin hemsida.

– Det sista vi har fått höra är att det är okänt skadeläge för två av dem och att det tragiskt nog var en som avled, säger Anna Westberg. 

Lena Jularbo Brauner och hennes man bor precis i korsningen där olyckan inträffade. Under natten vaknade de plötsligt av att blåljuslampor blinkade in genom fönsterrutan.

– Jag vaknade strax efter midnatt och undrade vad det var för lampor som lyste in. Vårt sovrumsfönster ligger på baksidan, så jag rusade upp och fick se blåljus och poliser överallt. Det var en krock som hade inträffat utanför, säger Lena Jularbo Brauner.

Utanför parets hus var planket nerkört och växthuset intryckt av den kraftiga kollisionen förklarar hon. 

– Min man sprang ut där fyra ambulanser, massor av poliser och räddningstjänsten hade samlats i korsningen. Själv stod jag ensam tryckt mot glasrutan och tittade ut, säger hon. 

– Det är en chock när det kommer en så nära. Nu är en ungdom avliden och två ungdomar svårt skadade, det är fruktansvärt. Min man berättade att man även kunde se att poliserna som stod samlade runt olyckan var lika skärrade som oss, säger hon. 

Foto: Alexander Mahmoud

Lena berättar att det är vanligt att fordon kör för fort på vägen som korsar deras gata.

– Folk kör alldeles för fort för att det är raksträcka och vägen är relativt olycksdrabbad. Polisbilen var ju på utryckning här i närområdet. Det står skyltat om att det är en större väg innan korsningen, säger hon. 

Enligt uppgifter från polisen ska ingen polis ha kommit till skada vid olyckan. 

Olycksplatsen spärrades av och fordonen har beslagtagits. Vid 04.30-tiden började den tekniska undersökningen på platsen bli klar. 

Olyckan ska nu utredas.

– Då någon skadas vid ett polisingripande så kontaktas åklagaren vid Särskilda utredningar på rutin. 

– Mer exakt hur olyckan har gått till får utredningen visa, säger Anna Westberg.

På söndagsförmiddagen vårdades de två skadade ungdomarna fortfarande på sjukhus. Enligt polisen är de allvarligt skadade, sjukvården betraktar läget som stabilt men inte livshotande.

En förundersökning är inledd om vårdslöshet i trafik, men ingen är delgiven misstanke. 

Initialt gick polisen ut med att det var en epatraktor som ungdomarna hade färdats i, men senare ändrades uppgiften till att det var en mopedbil. 

Ämnen i artikeln

Täby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt