Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisbuss jagade folk på gräsmatta

På filmen syns hur en polisbuss i hög hastighet kör in mot en folkmassa och försöker skingra den genom att köra mot människorna som flyr för sina liv. Händelsen inträffade bara minuter innan division 2-matchen i basket mellan AIK-Hammarby i Solnahallen på fredagen.

– Det som hände var väldigt farligt och polisen hade långt ifrån situationen under kontroll, säger vittnet Andreas Ferm som filmade händelsen.

Det var strax efter klockan 20 som ett stort antal personer hade samlats utanför Solnahallen i väntan på basketmatchen AIK-Hammarby i serien Svealand Norra. Enligt polisen rörde det sig om mellan 50 och 100 personer och bråk ska ha uppstått:

– Vi fick larm om att det kastades smällare och bengaliska eldar och att det hade uppstått bråk. Då var klockan 20.10 och vi skickade ett antal patruller till platsen, säger Eva Nilsson på Stockholmspolisen. Det var då som bussen agerade.

Andreas Ferm var då på väg in mot arenan. Klockan 20.11 började han filma:

– Vi stod vid insläppet och såg att det var liv och rörelse när polisbussen kom farande. Jag tog fram mobilen och började filma hur den med hög hastighet körde mot folk och jagade dem. En kille halkade och blev liggande på gräset och det var bara millimeter från att hans huvud körts över av bussen.

 

– När jag frågade en polis sa hon att detta var en taktik man använder för att skingra stora grupper.

Enligt Eva Nilsson lyckades polisen stoppa bråket. Ingen person har dock gripits men fem omhändertogs för störande av ordningen.

Är det en bra taktik att köra med ett stort fordon mot en grupp människor på det där sättet?

– Jag uttalar mig inte om den nationella polistaktiken. Men vi får rannsaka det som hänt senare och se om något inte har gjorts på det sätt som det skulle, säger hon.

Efter matchen skriver polisen på sin webbplats: ”Förundersökning är inledd på våldsamt upplopp, försök till grov misshandel, skadegörelse och brott mot ordningslagen.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.