Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polischefen-om-rimfrost-inte-nojd-med-resultatet/

STHLM

Polischefen om Rimfrost: ”Inte nöjd med resultatet”

Palle Nilsson, regional kommenderingschef för Rimfrost, och Ulf Johansson, regionpolischef
Palle Nilsson, regional kommenderingschef för Rimfrost, och Ulf Johansson, regionpolischef Foto: Magnus Hallgren

Trots satsningarna mot gängvåldet ökar antalet sprängningar och skjutningar, och över 50 mord är olösta i Stockholm. Regionpolischefen Ulf Johansson är inte nöjd med resultatet av operation Rimfrost.

– Man kan inte vara nöjd med att vi inte har minskat skjutningarna och sprängningarna totalt sett, säger han.

Operation Rimfrost hade fyra delmål:

1. Reducera antalet mord och sprängningar.

2. Minska antalet personer som är aktiva i kriminella kretsar.

3. Öka beslagen av vapen och sprängmedelskomponenter.

4. Öka tryggheten hos allmänheten.

Operationen pågick i Stockholm mellan december i fjol och juni i år. Så här har det gått:

1. Mellan januari och maj i år har sju personer dött i skjutningar. Samma period i fjol dog åtta personer, och 2018 sköts två personer till döds under perioden. Det totala antalet skjutningar har ökat, liksom sprängningarna. 17 bekräftade detonationer har skett januari-maj 2020, jämfört med 10 samma period i fjol. Januari-maj 2018 skedde 8 sprängdåd.

2. Omkring 1.500 personer kan kopplas till cirka 50 kriminella nätverk i Stockholm, ungefär lika många som de senaste åren, enligt polisen. Fler avhoppare kontaktar dock polisen. De har 32 avhopparärenden just nu, jämfört med 8 i fjol.

3. Beslagen har ökat. Årets fem första månader beslagtogs 239 pistoler och revolvrar, samt 13 automatvapen. Samma period i fjol tog polisen 168 pistoler/revolvrar och 9 automatvapen. Hittills i år har polisen gjort 30 beslag av sprängmedel, jämfört med 5 i fjol.

4. Inga trygghetsundersökningar i Stockholm har gjorts sedan Rimfrost började.

”Man kan inte vara nöjd med att vi inte har minskat skjutningarna och sprängningarna totalt sett”, säger regionpolischefen Ulf Johansson.
”Man kan inte vara nöjd med att vi inte har minskat skjutningarna och sprängningarna totalt sett”, säger regionpolischefen Ulf Johansson. Foto: Magnus Hallgren

Är ni nöjda med resultatet med skjutningarna och sprängningarna?

– Nej, man kan inte vara nöjd med att vi inte har minskat skjutningarna och sprängningarna totalt sett. Det måste vara målsättningen, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Operation Rimfrost startade i november i fjol efter att en 15-årig pojke sköts till döds i Malmö, och utökades till Stockholm och polisregion Mitt en månad senare. Men till skillnad från region Mitt och Skåne har Stockholmspolisen inte fått någon personalförstärkning - utan har fått omfördela egna resurser.

Men varför har den grova brottsligheten snarare ökat i Stockholm? Enligt Palle Nilsson, chef för underrättelseenheten och regional kommenderingschef för Rimfrost, har polisens insatser gjort att det blivit stökigare i den kriminella världen. Om polisen går hårt åt de kriminella kan det leda till att maktbalanser rubbas och att de pressas till att begå misstag, lyder resonemanget.

Palle Nilsson kan inte ge några konkreta exempel på denna effekt, utan säger att det handlar om underrättelseinformation. Men han framhåller att polisen har häktat fler personer än tidigare.

– Vi har 364 personer häktade just nu, en ökning med 20 procent på några månader. Huvuddelen i grov organiserad brottslighet, säger Palle Nilsson.

På förmiddagen den 27 mars sköts en man till döds på Östermalm i centrala Stockholm.
På förmiddagen den 27 mars sköts en man till döds på Östermalm i centrala Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

Johansson och Nilsson ser de ökade häktningarna som en framgång, men ett stort problem är att få utredningar leder till fällande domar. Nio av tio utredningar om sprängdåd de senaste två åren har inte lett till åtal, enligt SVT, och i nuläget har Stockholmspolisen 50 mordutredningar och 50 utredningar om mordförsök som fortfarande är öppna.

Dessutom frias ofta de som åtalas för mord och mordförsök när de väl ställs inför rätta. Ett exempel är konflikten mellan två kriminella nätverk i Bredäng och Östberga. Minst fem misstänkta mord och ännu fler mordförsök kan på något sätt kopplas till nätverken sedan 2013.

Enligt DN:s genomgång har ingen dömts för något grövre brott i konflikten de senaste sex åren, trots omfattande polisutredningar. Ett dubbelmord, två mord, ett mordförsök och ett fall av förberedelse till mord har alla resulterat i friande domar i tings- eller hovrätten.

Det går att se ett mönster i de friande domarna. Ofta har det varit flera misstänkta gärningsmän vid skjutningarna, alla har haft på sig handskar och ingen vill vittna. Det gör att åklagaren inte lyckats övertyga domstolen om vem som avlossade vapnet, trots att polisen kunnat styrka att minst en misstänkt person befunnit sig på brottsplatsen.

De två personer som dömdes i tingsrätten för mord och medhjälp till mord efter dödsskjutningen i Mariehäll friades senare av Svea hovrätt.
De två personer som dömdes i tingsrätten för mord och medhjälp till mord efter dödsskjutningen i Mariehäll friades senare av Svea hovrätt. Foto: Jessica Gow/TT

Så var fallet med mordet i Mariehäll 2017, skjutningen i Enskede 2016 och garagemordet i Östberga 2017.

Palle Nilsson uppfattar att beviskraven är hårda och efterfrågar en ny vägledande dom i Högsta domstolen. Polisen hoppas också att den nya lagen om hemlig dataavlyssning från april i år ska hjälpa dem till fler fällande domar, men hittills har de inte sett någon effekt.

– Vi har diskuterat bevisvärdering och definitionen av ”bortom rimliga tvivel” med åklagarna. Kanske skulle vi tjäna på att ha ett ärende i HD med tanke på att så mycket ny teknik ingår i utredningarna.

Vad kan ni bli bättre på i utredningarna?

– De initiala åtgärderna är jätteviktiga. Förut sa man att jakten på gärningsmannen måste ske i ett tidigt skede under 48 timmar, nu säger vi 4-8 timmar.

Dessutom menar han att friande domar kan leda till ökat våld, eftersom de kriminella då själva kan hämnas för ett mord – i stället för att någon blir lagförd för det.

Om så få blir dömda – kan ni gå till väga på något annat för att kyla ner konflikten?

– Det är precis det vi gör. Vi måste titta på vilka personer som ligger bakom, och gå på annan brottslighet. Därför är det viktigt med myndighetssamverkan. Att Kronofogden beslagtar deras bilar, och att granska deras verksamhet skattevägen. Vi ska ta dem på alla sätt vi kan, säger Palle Nilsson.

I januari inträffade två sprängningar i västra Stockholm med kort mellanrum.
I januari inträffade två sprängningar i västra Stockholm med kort mellanrum. Foto: Alexander Mahmoud

Men konflikten har ju fortsatt och flera skjutningar och sprängningar i år misstänks ha kopplingar till nätverken – går det arbetet så bra?

– Framgångsrikt har det uppenbarligen inte varit eftersom de inte slutar, men vi är övertygade om att metoden funkar, säger Palle Nilsson.

Polisen har lyckats desto bättre med att beslagta vapen och sprängmedel, och de hoppas att beslagen ska leda till färre skjutningar. Men enligt polisens analytiker Sven Granath kan det ta tid innan man ser en sådan effekt.

– Vi plockade fler vapen 2018 än 2019, men hade färre skjutningar 2019. Så det kan ske en fördröjning, säger Sven Granath.

Ulf Johansson och Palle Nilsson betonar även att det är viktigt att förhindra att unga nyrekryteras till gängen. Enligt Sven Granath är det dock svårt att göra genom insatser som Rimfrost, utan det kräver ett mer långsiktigt arbete från civilsamhället, skolan och socialtjänsten.

När ser vi en effekt av Rimfrost?

– Jag tycker att man ser effekter. Vi har en bättre lägesbild och är skarpare tillsammans i utredningarna. Vi har fler inlåsta och fler beslagtagna vapen, säger Ulf Johansson.

Men när kommer skjutningarna och sprängningarna att minska?

– Effekten av det får vi vänta på ett par år, säger Palle Nilsson.

Läs mer:

Nästan 100 skjutningar under årets första fyra månader 

Polischefen varnar: Rimfrost kan kastrera lokala polisen 

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt