Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polischefs bil sprängdes - förundersökningen läggs ned

I februari i år inträffade en explosion i en personbil tillhörande en polischef i Uppsala. Bilen stod vid polischefens bostad, men ingen person kom till skada.
I februari i år inträffade en explosion i en personbil tillhörande en polischef i Uppsala. Bilen stod vid polischefens bostad, men ingen person kom till skada. Foto: Lars Schröder/TT

En polischef fick sin bil sprängd utanför familjens bostad. Nu läggs förundersökningen ned.

– Sedvanliga utredningsåtgärder såsom förhör och tekniska undersökningar har genomförts utan att vi har kunnat komma vidare, uppger åklagaren Ann-Marie Green.

Det var i februari i år som polischefens bil spränges utanför familjens bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen person kom till skada och händelsen rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse.

– Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, sa rikspolischefen Dan Eliasson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Även dåvarande inrikesminister Anders Ygeman uttalade sig:

– Samhällets reaktion måste vara hård och entydig mot de som ger sig på polis och rättssamhälle. Vi behöver skärpa påföljderna och stärka det rättsliga skyddet för polisen.

Men ingen har kunnat knytas till brottet och nu läggs förundersökningen ned, meddelar åklagaren Ann-Marie Green.

– Vi har försökt komma fram till vem det är som ligger bakom detonationen men tyvärr inte lyckats, säger hon till DN.

Att fallet fick stor medial uppmärksamhet - och att såväl rikspolischefen som dåvarande inrikesministern uttalade sig kraftfullt om vikten att hitta de skyldiga - har inte påverkat arbetet, enligt Ann-Marie Green:

– Som åklagare försöker jag jobba precis som med alla andra fall. Jag försöker att inte bli påverkad utan hanterar det objektivt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.