Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polischefs bil sprängdes

00:32. Under natten inträffade en explosion i en personbil tillhörande en polischef i Uppsala. Bilen stod vid polischefens bostad, men ingen person kom till skada.

En explosion har skett i en bil som tillhör en polischef inom Uppsalapolisen, som drivit flera uppmärksammade insatser mot gängkriminella. Det är inte första gången som den berörda polischefen blir hotad i sitt hem, uppger en poliskälla för DN. ”Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket”, säger rikspolischefen Dan Eliasson på polisens hemsida. 

 

Bilen stod vid mannens bostad i ett villaområde i en kommun norr om Stockholm. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

– Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, säger rikspolischefen Dan Eliasson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Inrikesminister Anders Ygeman kommenterar saken i liknande ordalag via sin pressekreterare:

– Samhällets reaktion måste vara hård och entydig mot de som ger sig på polis och rättssamhälle. Vi behöver skärpa påföljderna och stärka det rättsliga skyddet för polisen.

Även statsminister Stefan Löfven uttalade sig på måndagen för Aftonbladet om händelsen:

– Det är fruktansvärt. Den organiserade brottsligheten kväver demokratin och människors framtid. 

Polischefen och hans familj har tagits omhand och förts i säkerhet. Han var inte i närheten av bilen när explosionen inträffade.

Den berörda polischefen har i sociala medier de senaste dagarna beskrivit flera olika ingripanden mot gänggrupperingar och beslag av stor mängd narkotika i Uppsala. DN har varit i kontakt med polischefen, som i nuläget hänvisar alla frågor kring bilexplosionen till polisens presstalespersoner.

Enligt Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen, har inte polischefen eller hans familj ”skadats fysiskt”. Motivet är ännu oklart.

– Vi kan inte i nuläget spekulera kring ett motiv kring den här händelsen. Just nu jobbar vi på att se om det finns en koppling mellan den här detonationen och den anställde.

Ser du att det kan finnas en koppling mellan den senaste tidens insatser mot olika gängkonstellationer i Uppsala, som polischefen varit väldigt verbal om?

– Just nu kan vi inte utesluta någonting. Vi jobbar med att få fram fakta för att se om det finns, säger Lisa Sannervik.

Den drabbade polisen och hans fru är uthängda med namn och adress på en hemsida på internet. Polischefen är beskriven i väldigt grova ordalag.

– Vi ser alltid allvarligt på den här typen av hot mot polisanställda. Det är mycket, mycket allvarligt att det sker, säger Lisa Sannervik.

Själva brottsutredningen sköts av Stockholmspolisen. Enligt presstalesmannen Kjell Lindgren kommer ärendet troligen att lottas på en åklagare inom kort.

– Det är ett så pass grovt brott. Teknikerna är klara på platsen och nu kommer bilen att flyttas någonstans där det inte snöar för att man ska kunna göra en teknisk undersökning av den, säger Kjell Lindgren.

En poliskälla uppger för DN att polischefen även tidigare blivit utsatt för hot i sitt hem.

– Jag har ingen kommentar, säger Kjell Lindgren.

Om att polischefen är uthängd på internet säger Kjell Lindgren:

– Det är sådant som drabbar kolleger i hela Sverige på ett eller annat sätt. Det kommer vi att titta på naturligtvis.

Poliser är över lag mer utsatta i dag, enligt Kjell Lindgren:

– Det är bara att titta på det som sker, med stenkastning i förorterna, handgranater mot polisbilar. Visst har det hänt saker sedan jag åkte radiobil. Det är ett hårdare klimat.

Det finns i nuläget ingen misstänkt i ärendet.

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, säger i ett uttalande på polisens hemsida att man kommer ”göra allt vi kan för att lösa detta mycket allvarliga brott”:

– Den polis som är drabbad, liksom hans familj får allt det stöd och skydd som krävs.

Larmet om att det smällde i bostadsområdet kom in till polisen vid klockan halv ett i natt, skriver polisen på sin hemisda.

Både tekniker och bombtekniker är på plats för att undersöka fordonet, som är en vanlig personbil. Bilen ägs eller disponeras av polischefen. Polisen har knackat dörr i området för att undersöka om det finns vittnesuppgifter.

Ingen brand ska ha uppstått i fordonet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.