Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 22:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-anmaler-sig-sjalva-efter-12-arings-dod-pa-varmdo/

STHLM

Polisen anmäler sig själv efter 12-årings död på Värmdö

Den 12-årige pojken hittades död i Ösbyträsk på Värmdö. Foto: Nicklas Thegerström

Det tog två dygn från att den 12-årige pojken försvann till dess att han hittades död i sjön Ösbyträsk på Värmdö i förra veckan. Nu anmäler polisen sig själv efter sökinsatsen.

– När vi har börjat titta djupare på de fakta vi har så ser vi att vi inte kan utesluta att det begåtts något fel, säger Michael Fetz, biträdande regionchef för polisen i Stockholm, till DN.

Det var på lördagen den 3 augusti som den 12-åriga pojken anmäldes försvunnen. På måndagskvällen, drygt två dagar efter försvinnandet, den 5 augusti, hittades han död i Ösbyträsk efter en stor sökinsats av Missing People. Det var med hjälp av en film tagen med en drönare som pojkens kropp lokaliserades i ett mindre vattendrag.

Ärendet utreds fortfarande som mord, men enligt det första rättsmedicinska utlåtandet finns inga tecken på att pojken utsattes för brott.

– Det som inträffat är väldigt tragiskt. Vi är väl medvetna om att det är viktigt att hitta försvunna personer, särskilt barn, fort. Men i det här fallet har vi svårt att se hur vi skulle ha kunnat agera annorlunda, har Joakim Granstedt, tillförordnad chef för polisområde Syd, tidigare sagt till DN.

Nu väljer polisen att anmäla sig själv efter sökinsatsen. Något som TV4 var först med att berätta.

– Vi har börjat med en översyn av hela ärendet. När vi har börjat titta djupare på de fakta vi har så ser vi att vi inte kan utesluta att det begåtts något fel. I och med det tycker vi att enheten för särskilda utredningar ska titta på detta grundligt, det ska vi inte göra själva, säger Michael Fetz, biträdande regionchef för polisen i Stockholm till DN.

Michael Fetz vill inte svara på frågor om vad för fel som kan ha begåtts.

– Det vill och kan jag inte säga. Men vi tittar parallellt på hur vi hanterar den här typen av ärenden för att se om det finns brister i våra rutiner vad gäller just försvunna personer. 

Enligt TV4 anlitades ingen tolk, vilket kan ha bidragit till att sökinsatsen dröjde.

– Har det skett ett missförstånd så är det allvarligt, säger familjens advokat Anwar Osman till kanalen.

Michael Fetz vill inte svara på några detaljfrågor om det behövdes tolk i det aktuella ärendet. Men han säger att polisens behov av tolkar blir större.

– Om vi pratar helt generellt när det gäller brottsutredningar så finns det ett ökat behov, det har ökat över tid.

På pojkens skola har personalen tidigare haft en tyst minut för att hedra hans minne. När höstterminen börjar kommer det att hållas en minnesstund för elever och personal, berättar skolans rektor nu för DN.

– Han var en glad kille som var betydelsefull för andra elever. Han gillade att spela fotboll och pingis, han kommer att vara saknad. Han var en fin människa, säger rektorn.

På fredagen ska en manifestation hållas på temat kärlek och respekt för att hedra minnet av pojken. Manifestationen hålls av frivilligorganisationen ”Välkommen till Värmdö”. 

– När pojken hade hittats var det många som hörde av sig och ville att vi skulle göra något. Då sa vi att vi har en manifestation för kärlek och respekt, och lyfta det goda och positiva när det inträffat något så sorgligt, säger Ebba Hagander Mir som är en av initiativtagarna till manifestationen.

Läs mer: Fortfarande frågetecken kring 12-årings död 

Läs mer: Missing people: Så hittade vi den försvunna pojken