Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen avhyste EU-migranter från Sergels torg

Ta era saker före klockan åtta annars kastar vi dem. Det var polisens uppmaning till de EU-migranter som har haft plattan på Sergels torg som sitt hem när de genomförde en avhysning på onsdagsmorgonen, på uppdrag av Stockholms stad.

Strax före sex på onsdagsmorgonen anlände polisen till Sergels torg för att informera de EU-migranter som sover där med hjälp av en tolk och ett informationspapper på rumänska om otillåten markanvändning och nedskräpning.

– Vi fick höra att vi måste åka härifrån för att det har blivit för smutsigt, säger Petrus från Rumänien, som har bott på platsen i två veckor.

De som inte har avlägsnat sina saker före klockan åtta blir av med dem. Anledningen är att området blivit för skräpigt, enligt polisen.

– Den här platsen är inte till för wellpapp, lastpallar och madrasser, de föremål som har funnits här. Detta är ett handelsområde. Och omfattningen på det kvarlämnade materialet och föremålen är så pass stort att det innebär brott mot ordningslagen, säger Towe Hägg, presstalesman hos polisen.

– Situationen har under en längre tid blivit allt mer ohållbar med människor som upprepade gånger övernattar på samma plats runt om i Stockholm, nu senast på Sergels torg, där boendemiljön är allt annat än acceptabel, säger Elisabeth Anestad, biträdande polisområdeschef i Stockholm city, till polisen.se.

Det rör sig om utsatta människor som polisen och andra samhällsaktörer har ansvar för att hjälpa på olika sätt. Stockholms stad har under lång tid informerat hitkommande EU-medborgare om vilka lagar och förordningar som gäller och om vilka alternativ staden kan erbjuda. Just i dag hänvisades EU-migranterna till ett nyöppnat boende i Vårberg med 50 platser. Antalet personer som sovit på Sergels torg har dock varierat mellan 40 och 150.

Flera av de EU-migranter som DN pratade med var på väg för att hitta en ny sovplats.

– Vi kommer sova på gatan, var annars, sa en äldre man.

Enligt polisen har avhysningen gått lugnt till.

– Balansgången är svår. Det är mycket utsatta människor det handlar om, men samtidigt är det inte tillåtet att bosätta sig på gator och torg. Det är vår uppgift att bekämpa brott och skapa trygghet, bland annat genom att se till att ordningen är acceptabel och att föremål och installationer som placerats i strid mot gällande lag förs bort, säger Elisabeth Anestad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.