Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen befarar våldsam motdemonstration

Polisen befarar våldsamheter i samband med nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i centrala Stockholm på lördagen. Ett stort antal personer från den autonoma vänstern i Danmark väntas ankomma under lördagen, uppger poliskällor för DN: ”Det är inte lite gruff de sysslar med. Detta är riktiga slagskämpar.”

Det kommer att vara en stor hotbild under torgmötet klockan 14 på lördagen och det efterföljande demonstrationståget, uppger poliskällor för DN.

– Vi har underrättelse på att det kommer ett stort antal autonoma krafter från Danmark. Det handlar om riktiga streetfighters med stort våldskapital. Polisinsatsen är väl rustad för detta. Vi är beredda på mycket våld och kommer därför vara snabbare på att ingripa när något händer.

Polisen bedömer dock inte att deras närvaro kommer innebära en stor risk för vanligt folk.

– De vet om att de befinner sig bland civilister så det är inte tal om bomber och granater, men det finns en stor fara för poliser – och personer ur Svenskarnas parti, säger en poliskälla.

Det finns dock inget som tyder på att nazister planerar våldshandlingar just på lördagen, enligt polisen. 

– När högerextrema anordnar marscher och demonstrationer sker det otroligt organiserat och under kontrollerade former. De initierar inte våldet då. Det går därför inte att jämföra med exempelvis Kärrtorp, då nazister attackerade en demonstration som anordnades av andra, säger en poliskälla.

– Förklaringen till detta är nog så enkel som att om den som anordnar demonstrationen gör så att det blir ordningsstörningar finns risken att de inte får sitt demotillstånd nästa gång. Det är hela orsaken till att man kan bevilja tillståndet. För om man kunde misstänka att de som anordnar demonstrationen skulle orsaka ordningsstörningar skulle man haft anledning att neka dem.

En taktisk åtgärd som Stockholmspolisen kommer att satsa på är civilklädda poliser som ska punktmarkera personer och grupper.

– Våldsverkare ska inte känna sig trygga i massan. De ska inte veta om det är en polis som står framför dem eller bakom, säger polisinsatschefen Peter Matilainen.

Förra veckan protesterade tusentals människor i Malmö mot Svenskarnas parti. Under insatsen attackerades polisen med 25-procentig ammoniak, enligt Peter Matilainen.

– Vi har insett att de så kallade motdemonstranterna slänger ammoniak mot poliser och hästar och det måste vi agera mot. Vi kommer att vässa skyddsutrustningen. Och det kommer att finnas saneringsmöjligheter för att snabbt kunna agera om någon skulle få ammoniak i ansiktet eller på kläderna, eftersom det fräter på luftvägar, säger han.

Trots att polisens insats i Malmö, då flera personer blev nedtrampade av polishästar, kritiserades kraftigt kommer man att använda hästar även under lördagens insats.

– Hästar används för att pressa undan stora folksamlingar. Det sista vi vill är att människor ska bli skadade. Men om man som i fallet med Malmö fått flera tillsägningar och trots det väljer att stå kvar finns alltid den risken, säger Peter Matilainen.

Över 10.000 personer har anmält sig till en motdemonstration. På Facebook uppmanas människor att närvara vid protesten med orden ”Alla sorter och alla åldrar bör vara där. Mänskliga rättigheter angår alla”.

På grund av demonstrationerna kommer framkomligheten att vara kraftigt begränsad i Stockholm. Detta gäller framför allt områden kring Gustav Adolfs torg, Strömgatan, södra Blasieholmsgatan, Skeppsholmsbron och Västra Brobanken där tåget kommer att gå.

– Vi kommer att besluta om tillträdesbegränsningar i vissa delar av stan för att undvika de farligheter som kan uppstå och för att se till att stockholmarna ska kunna vara trygga och röra sig så fritt som det någonsin är möjligt under de här förutsättningarna den här dagen, säger kommenderingschefen Carolina Paasikivi i ett videofilmat uttalande på polisens hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.