Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Polisen behöver stärka sin närvaro”

Foto: Alexander Mahmoud

Kriminalitet är ett hinder för företag i fattiga förorter. En ny rapport från Stockholms handelskammare visar att var fjärde företagare i  så kallade utanförskapsområden har fått en försämrad ekonomi. Dessutom överväger var tionde företagare att lägga ner eller flytta verksamheten på grund av brottslighet.

– Det är en rätt dyster bild, med stora inomregionala skillnader. Den här aspekten av företagsklimatet måste belysas och åtgärdas, vi har fått påstötningar från medlemmar om att det här är frågor vi borde engagera oss i, säger Handelskammarens vd Maria Rankka.

Företag i utanförskapsområden är mer drabbade av stölder, vandalisering, hot och våld än övriga företag i länet, enligt Handelskammarens undersökning som bygger på 186 djupintervjuer. Den visar också att andelen som varit utsatt för brottslighet är störst i Södertälje, Jakobsberg, Flemingsberg och Hallunda, och lägst i Mörby centrum, Bergshamra och Alvik.

– Det som förvånar mig mest är hur utbrett det är och hur många företag är som anser att det är ett relativt stort problem. Många är oroade över utvecklingen, säger Maria Rankka.

I utanförskapsområden uppger 17 procent av företagarna att hot, våld och brottslighet påverkat utbudet av service och affärer i området negativt. I Norsborg, Hallunda och Skarpnäck säger drygt hälften av de tillfrågade företagarna samma sak. Kundrelationerna och servicekvaliteten kan inte hålla samma nivå som kunderna i resten av länet är vana vid.

Läs mer: Flykten från förorten – hamnar i ingenmansland

En av tio företagare i utanförskapsområden överväger att lägga ned eller flytta verksamheten. Fem procent låter bli att utöka verksamheten till följd av brottsligheten. Kriminaliteten drabbar i första hand de lokala företagen, vilket begränsar deras förmåga att expandera och erbjuda nya arbetstillfällen.

– Arbetslösheten kan öka på grund av kriminaliteten. Men det är inte en naturlag att det behöver vara så här, det här är en larmrapport som vi hoppas kan bli utgångspunkt för en diskussion om hur vi ska komma till rätta med problemen, säger Maria Rankka.

I undersökningen uppger en av fyra företagare i fattiga förorter att de upplever otrygghet i den närmaste omgivningen. En av fem upplever otrygghet i de egna lokalerna.

Otryggheten är störst i förorter som Rinkeby, Hallunda, Skärholmen och Flemingsberg. I Norsborg har utvecklingen varit tydligast; där anser åtta av tio företagare att otryggheten har ökat.

Handelskammarens undersökning visar att kommunerna som har bäst förutsättningar för företagande i Stockholms län är Lidingö, Nynäshamn och Danderyd, medan de med sämst förutsättningar är Södertälje, Botkyrka och Huddinge.

Läs mer: ”Bankomaten är en oerhört viktig symbol”

Bland de specifika platser som undersökts bedöms förutsättningarna för företagen vara särskilt goda i Farsta, Alvik, Lidingö centrum, Fruängen samt Nynäshamn. Södertälje, Flemingsberg, Hallunda, Norsborg och Skarpnäck ligger i andra änden av skalan.

Vad vill ni göra åt problemen?

– Polisen behöver stärka sin närvaro i de områden som är mest drabbade. Vi vill se en nolltolerans mot småförseelser som snatteri och skadegörelse så att de inte eskalerar och får negativa följdeffekter, samt öka säkerheten i stadsmiljön genom till exempel mer belysning, säger Maria Rankka.

Läs mer: Försäkringskassan blir kvar i Hallunda

Jämförelse. Sverige utsatt

Under 2015 genomförde Världsbanken en djupgående analys över företagandets förutsättningar i Sverige. Enligt företagsledningarna själva kom brottslighet på femte plats av de hinder de upplevde som de största för deras verksamheter.

Världsbanken Enterprise Surveys finner att 40 procent av företagen i Sverige är drabbade av kriminalitet. Snittet i OECD-länderna är 25 procent.

I en undersökning av revisions- och konsultföretaget PwC framkommer att 30 procent av de svenska företagen under det senaste året utsatts för ekonomiska oegentligheter, högre än snittet för de nordiska länderna, som är 23 procent.

Källa: Stockholms handelskammare

Fakta. Undersökningen

Undersökningsföretaget Demoskop har för Handelskammarens räkning gjort 186 djupintervjuer bland företag i Stockholms län, med visst fokus på utanförskapsområden.

Intervjuerna genomfördes den 15–22 januari 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.