Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-brister-i-utredning-av-fittjafallet/

STHLM

Polisen: Brister i utredning av Fittjafallet

Polismyndigheten riktar kritik mot förundersökningen i Fittjafallet. Foto: Lisa Mattisson

Förundersökningen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Fittja 2016 hade flera brister, konstaterar Polismyndigheten i en granskningsrapport.

TT Text
DN Text

I augusti 2016 anmälde en kvinna att hon våldtagits av en grupp män i ett trapphus i Fittja, söder om Stockholm. Polisens utredning av händelsen drog ut på tiden och en rättegång där fem män åtalades för att på olika sätt varit inblandade i brottet slutade med att samtliga friades helt.

I genomgången av de åtgärder som vidtogs under polisens utredning finns en genomgående kritik mot bristen på skyndsamhet i arbetet. Bland annat ifrågasätts det faktum att flera av de män som senare åtalades inte frihetsberövades förrän nästan ett år efter det att utredningen inleddes.

Redan ett halvår innan det skedde fanns det tillräckligt med bevis för att betrakta dem som åtminstone skäligen misstänkta, enligt granskningen.

Kritik riktas också mot att polisen inte tillräckligt noggrant undersökte den målsägande kvinnans påstående om var den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Först i augusti 2017, nästan ett år efter att kvinnan gjort sin anmälan, nämns den adress som åklagaren till slut hävdar att våldtäkten skett på. Misstaget borde ha upptäckts i ett tidigare skede, enligt utredarna.

Bristerna gör att Polismyndigheten föreslår flera förändringar som på olika sätt ska stärka rutinerna kring polisens förundersökningsarbete.

Justitieombudsmannen övervägde under en längre tid att utreda polisens arbete, men meddelade i början av 2019 att man inte tänkte granska ärendet.