Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-bytte-ut-knark-mot-mjol-30-aring-doms-till-fangelse/

STHLM

Polisen bytte ut knark mot mjöl – 30-åring döms till fängelse

Byggarbetare tipsade polisen om knarkgömman i en källare i Danderyd. Polisen bytte då ut tio kilo amfetamin mot mjöl – och spanade vidare på den misstänkte 30-årige mannen. Nu har mannen dömts till fem års fängelse.

I ett låst utrymme i källaren till ett bostadshus i Danderyd hittade byggarbetare hösten 2018 föremål som gjorde att de misstänkte brott. Bland annat fanns det plastpåsar av den typ som knark ibland paketeras i samt en vakuumapparat. Samtidigt luktade det cannabis, enligt en dom vid Attunda tingsrätt tidigare i sommar vilket tidningen Mitt i var först med att rapportera om.

Polisen agerade på tipset och upptäckte en väska som innehöll närmare tio kilo amfetamin. Utrymmet sattes då under bevakning och en kamera kopplad till en rörelsedetektor installerades.  

Dessutom såg poliserna till att beslagta narkotikan: De bytte ut påsarna med amfetamin mot liknande påsar som i stället innehöll mjöl och la det sedan på samma ställe i det låsta utrymmet. 

Poliserna markerade också vissa saker i utrymmet genom att stryka så kallad smart-dna och UV-pasta på olika föremål, för att vid behov kunna visa att en viss person faktiskt har rört vid föremålet.

Den 21 november hämtade en 30-årig man, som är skriven på en adress i Djursholm, väskan med påsarna med mjöl i stället för amfetamin. Enligt domen åkte sedan 30-åringen direkt till en adress i Blackeberg och återvände till Danderyd på mindre än en timme. 

När 30-åringen greps saknades en av de tio påsarna, och polisen drog därför slutsatsen att den försvunnit under färden till Blackeberg.

I tingsrättens dom från den 21 maj i år döms den 30-årige mannen till fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Mannen hävdar till sitt försvar att män som var ”klädda i västar” och tillhör ett ”fruktat kriminellt gäng” krävde honom på skulder och att han som resultat av detta bland annat hade transporterat väskan. Mannen hävdar dock att han inte visste att den innehöll amfetamin. 

Tingsrätten bedömer att det finns svagheter i 30-åringens berättelse om det kriminella gänget och att han hade möjlighet att kontrollera vad väskan innehöll. Det faktum att han inte namngav några av personerna i gänget gör det också omöjligt att kontrollera hans uppgifter. Samtidigt noterar domstolen att mannens fingeravtryck faktiskt inte fanns på påsarna i väskan – men dömer honom ändå till fem års fängelse. 

Hovrätten gör sedan samma bedömning i en dom från den 12 juli, och fastställer fängelsestraffet på fem år. 

Mannen överklagar återigen och vill att Högsta domstolen, HD, ska ta upp ärendet. I dag, måndag, kom beskedet att HD inte kommer att pröva ärendet. Straffet på fem år för grovt narkotikabrott står därmed fast.