Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen: De skulle ge sig på flyktingbarn

Foto: Stefan Reinerdahl/TT

Maskerade svartklädda personer i rånarhuvor och armbindlar delade på fredagskvällen ut flygblad med uppmaningen att ge sig på gatubarn. Polisen fick reda på planerna och kunde avstyra det mesta av bråket. En person greps efter att han slagit en polis i ansiktet. Enligt uppgifter till DN var det organiserat av fotbollshuliganer.

Polisen hävdade på lördagsmorgonen att syftet med att dra ihop ett stort antal personer i centrala Stockholm på fredagskvällen var att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. När planerna blev kända kunde polisen förbereda sig och hålla koll på det hundratal personer som samlats. Det slutade med att en person greps för misshandel av en polis. Tidigare har dock DN rapporterat om att flygbladet riktade sig mot ”gatubarn”.

”Vid 20:30 greps en man som kom fram till en civilklädd polis på Centralplan och gav polisen ett knytnävslag i ansiktet. Mannen är misstänkt för våld mot tjänsteman men även misstänkt för våldsamt motstånd då han satt sig i motvärn vid gripandet. Mannen, född 1969, är inte längre frihetsberövad men misstankarna kvarstår” konstaterar polisen på lördagsmorgonen.

En halvtimme senare omhändertogs tre personer för störande av ordningen. De var maskerade och ”ingick i en större folkmassa” skriver polisen. 

Alla tre frigavs under fredagskvällen. De omhändertagna är födda 1986, 1994 och 1996. Senare omhändertogs en berusad man som hade beväpnat sig med ett knogjärn. Han misstänks för brott mot knivlagen.

Eftersom syftet med attacken var att ge sig på en enskild grupp har polisen upprättat en anmälan om stämpling till grov misshandel. Vilka som står bakom planerna har polisen inte kunnat reda ut ännu, men enligt uppgifter till DN på fredagen var det huliganer från fotbollsklubbarnas ”firmor” som skulle gå till angrepp mot personer med utländsk bakgrund.

Det ska ha varit personer från samtliga Stockholmslag.

Av flygbladet, som inte är undertecknat, framgick det att gruppen ser sig som ett medborgargarde som ska ”markera” mot gatubarnen som finns i centrala Stockholm.

Det var vid 20.20-tiden som polisen började ingripa mot de grupper med ungdomar som drev omkring mellan Centralstationen och Sergels torg.

Det finns inga uppgifter om att något gatubarn angripits. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.