Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-efterlyser-20-aring-som-slapptes-ur-hakte-av-tingsratten/

STHLM

Polisen efterlyser 20-åring som släpptes ur häkte av tingsrätten

Polis på plats i Årsta i april då två personer utsattes för stickvåld i närheten av en skola.
Polis på plats i Årsta i april då två personer utsattes för stickvåld i närheten av en skola. Foto: Magnus Hallgren

För andra gången på kort tid har Svea hovrätt häktat en person som nyligen försatts på fri fot av en tingsrätt. I det senaste fallet gäller det misstankar om försök till mord. Den misstänkte är nu efterlyst av polisen.

– Det är olyckligt när det blir så här när det gäller allvarlig brottslighet, säger kammaråklagare Hanna Cardell.

På tisdagsförmiddagen gick polisen ut med en efterlysning av en 20-årig man som greps och anhölls misstänkt för försök till mord den 26 maj i Årsta.

Mannen begärdes häktad på sannolika skäl ett par dagar senare – men Södertörns tingsrätt ansåg inte att den bevisning som fanns räckte till.

– Helt ärligt blev jag förvånad när tingsrätten försatte dem på fri fot. Mannen och en medbrottsling greps i anslutning till brottsplatsen. Vi hade också vittnen som pekade ut de två männen, med namn, säger kammaråklagare Hanna Cardell som överklagade tingsrättens besked till hovrätten.

Hovrätten gick dock på åklagarens linje och har nu beslutat att häkta männen. Den ene – född 2002 – infann sig hos polisen för egen maskin. Den andre – född 2001 – är nu spårlöst försvunnen varför polisen valde att på tisdagsförmiddagen gå ut med en efterlysning på sin hemsida.

Det är andra gången på kort tid som hovrätten ändrar ett beslut i en häktningsfråga som rör allvarlig brottslighet. Även en person som greps misstänkt för mordet i Husby förra måndagen släpptes av tingsrätten, men är nu häktad i sin utevaro av hovrätten.

I båda fallen presenterade åklagarna samma underlag för de olika domstolarna – som sedan ändå gjorde olika bedömningar av bevisläget.

– Vi får ju aldrig riktigt veta hur tingsrätten motiverar sina beslut. De skriver bara att de inte anser att sannolika skäl har uppnåtts. Vi får bara acceptera att domstolarna tänker olika och nyttja den möjlighet vi har att överklaga, säger Hanna Cardell, som leder förundersökningen när det gäller knivöverfallet i Årsta.

Båda målsägarna i Årstafallet – en 15-åring och en 25-åring – fick skador av det stickvåld de utsattes för. I Husbyärendet sköts målsägaren till döds.

– När det gäller den här typen av allvarlig brottslighet är vi inte så vana vid att de misstänkta släppt på fri fot, konstaterar Hanna Cardell.

Den nu efterlyste 20-åringen omhändertogs enligt lagen om vård av unga i november 2019 efter att han begått en rad olika brott. Han har en missbruksproblematik sedan 13-års-åldern och dömdes senast förra året för ringa narkotikabrott och olaga tvång.

Enligt polisen har mannen kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Varken polis eller åklagare vill gå in på motivet till det överfall som skedde i Årsta den 26 maj. Enligt DN:s källor sökte gärningsmännen upp ett av offren på en skola.

Polisens efterlysning hade inte gett något resultat när den här artikeln publicerades, dock har en rad olika tips kommit in.

Ämnen i artikeln

Husby
Årsta
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt