Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen får se trängselskattbilder

Polisen hade överklagat Transportstyrelsens beslut att inte lämna ut bilder från trängselskattkamerorna.
Polisen hade överklagat Transportstyrelsens beslut att inte lämna ut bilder från trängselskattkamerorna. Foto: Claudio Bresciani
Kamerorna som används för trängselskatt skulle inte användas till något annat. Men nu låter regeringen polisen ta del av bilderna för brottsutredning.

– Den här ändamålsglidningen är obehaglig, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

När trängselskatten infördes 2006 diskuterades risken för den personliga integriteten. Men det försäkrades från politiskt håll att kamerorna skulle bara användas i syfte att få in trängselskatten.

Transportstyrelsen avslog nyligen polisens begäran att få ta del av bilderna för en brottsutredning med hänvisning till bilisternas integritet.

Men regeringen ändrar nu det beslutet.

– Sekretessen är absolut och integriteten väldigt viktig, men samtidigt har vi ett behov av att lösa grov kriminalitet, sade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd efter torsdagens regeringssammanträde.

– I det här fallet, som är väldigt specifikt, så har vi landat på att bevilja det överklagande som polisen har gjort. Det handlar om ett grovt rån där man har använt skjutvapen och framför allt där påföljden troligtvis är minst fyra år, sade Elmsäter-Svärd.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är mycket tveksam till regeringens beslut.

– Faran med att skapa register och samla sådan här massinformation är att det leder alltid till risken för ändamålsglidning och ett missbruk och felaktigheter. Det är just det som är den obehagliga utvecklingen, den här ändamålsglidningen. Man upprättar det för ett ändamål och sedan ändras det. Det är ett sluttande plan, säger Anne Ramberg.

Hon tycker också att det är problematiskt att det är regeringen som fattat beslutet. Andra tvångsmedel i brottsbekämpningen, till exempel buggning, fattas i domstol. I det här fallet handlar det inte om brottsbekämpning utan om brottsutredning, framhåller hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.