Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-filmade-vapenbrott-atalade-slappta-pa-fri-fot/

STHLM

Polisen filmade misstänkt vapenbrott – åtalade släppta på fri fot

Poliserna ersatte de vapen som togs i beslag med attrapper. Foto: Polisen

I ett förråd i ett garage i Solna hittades fyra pistoler, en kulsprutepistol och ett gevär. Polisen bytte ut vapen mot attrapper, försedde dem med dna-märkning och monterade upp kameror. Två dagar senare greps två män som kom för att hämta vapnen. Efter rättegången släpptes de på fri fot.

Ett av polisens fokus i kampen mot skjutvapenvåldet i Stockholm är att försöka få bort antalet illegala vapen från gatan. Under 2018 togs över 800 vapen i beslag i Stockholms län

Och polisen är allt mer offensiv – i brottsförebyggande syfte.

Det fick två 25-åringar erfara när de i slutet av mars i år tog sig till ett låst förråd i Solna för att hämta sex vapen; fyra halvautomatiska pistoler, en kulsprutepistol och ett kulgevär.

De hade ingen aning om att vapnen hade hittats ett par dagar tidigare av en fastighetsskötare. Han hade av en tillfällighet gått in i förrådet eftersom en telekomtekniker behövde tillgång till ett elskåp i utrymmet.

Förrådet var ett gammalt soprum som inte längre användes och fastighetsskötaren hade inte kontrollerat utrymmet på flera månader.

Vapnen låg öppet och slarvigt placerade i det övergivna soprummet. Foto: Polisen

När han nu gick in kunde han inte undgå att se de sex vapen samt en kolsyrepistol som låg i förrådet. Några av vapnen låg helt öppet på locken till några sopkärl, andra låg i en öppen väska och i en persedelpåse. Flera av vapnen var skarpladdade.

När polisen kom till platsen kunde man konstatera att vapen inte legat där särskilt länge. Att allt i det gamla soprummet var täckt av damm – utom vapnen.

Vapnen togs i beslag – och ersattes med attrapper som dessutom förseddes med så kallad dna-märkning. Man beslutade sig också för att montera upp kameror och ett larm i soprummet.

Bara två dagar senare kom två män i 25-årsåldern till förrådet. Intet ont anande gick de in och fastnade på bilder i polisens kamera. När de är på väg därifrån är det redan flera poliser på plats. Männen försökte springa, men efter en kortare jakt kunde de gripas. På en av männens händer fanns tydliga spår av den dna-märkning som polisen applicerat på vapnen.

Kammaråklagare Maria Hävermark ansåg att bevisläget mot männen, som förnekar brott, var gott tack vare polisens egen film och att männen greps när de sprang från platsen. De åtalades för grovt vapenbrott och på fredagen hölls rättegången mot dem. 

Då tog fallet en ny vändning. Efter att åklagaren yrkat på 3,5 års fängelse för det fall rätten skulle finna det bevisat att männen hanterat alla fem vapen beslutade tingsrätten att försätta männen på fri fot. De har suttit häktade sedan i början av april.

Den gripne mannen hade tydliga spår av den dna-märkning som polisen applicerat på vapnen. Foto: Polisen

Att de släpps på fri fot tyder på att de antingen kommer frias, eller enbart dömas för försök till vapenbrott av normal graden. Då till ett betydligt kortare straff än det åklagaren yrkade på.

Under alla omständigheter innebär frisläppandet att den arbetsmetod polisen använde i det här ärendet i sig kan leda till att männen får ett lägre eller inget straff alls. Orsaken är mest sannolikt att de åtalade männen aldrig hanterade de riktiga vapnen – utan bara attrapperna när de filmades av de kameror som polisen satte upp i förrådet.

Dom faller den 4 oktober.

 Läs mer: Polisen bytte ut knark mot mjöl - 30-åring döms till fängelse