Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen fruktar att nya gäng ska ta över

Under tiden som Södertäljerättegången pågått har brottsligheten minskat markant i Södertälje.
Under tiden som Södertäljerättegången pågått har brottsligheten minskat markant i Södertälje. Foto: Lars Lindqvist

I dag faller domen mot Södertäljenätverket. Under tiden ledargestalterna suttit bakom galler har brottsligheten i kommunen sjunkit kraftigt. Nu fruktar polisen att nya kriminella grupperingar ska fylla tomrummet i den undre världen.

Ledargestalterna inom Södertäljes undre värld sitter häktade. Det är en av orsakerna till att brottsligheten i kommunen minskat, enligt Patrick Ungsäter, polismästare i Södertälje.

– Vi har dessutom tagit ytterligare cirka 20 personer inom den organiserade brottsligheten. Allt detta har haft betydelse för utvecklingen, bidragit till lugnet i Södertälje – där vi inte haft något grovt brott kopplat till organiserad brottslighet det senaste året, säger Ungsäter.

Mellan januari och juni i fjol mördades fyra personer i Södertälje, i år har endast ett mord begåtts. Även mordförsöken har minskat med cirka 40 procent. Samtliga våldsbrott har minskat och rånen med 25 procent.

– Vi ser en generell minskning av brottsligheten, särskilt om man jämför de första kvartalen 2011 och 2012. Det är ett trendbrott genomgående för alla brottstyper – vilket är ganska ovanligt.

De enda brotten som ökat gäller narkotika, bedrägeri, bostadsinbrott och sexualbrott. En förklaring är att mörkertalen minskat enligt polisen.

– Narkotikabrott hänger mycket samman med hur mycket man jobbar. Det är av naturliga skäl sällan någon som anmäler ett narkotikabrott. Ökningen av sexualbrott kan i stort sett förklaras av ett enskilt ärende med många brott över tid, säger Patrick Ungsäter.

– Ökningen av bedrägerier är en nationell trend. Generellt går man över till bedrägerier från rån till exempel, eftersom upptäcktsrisken och straffen är lägre.

Polisens arbete har blivit enklare i takt med att medborgarnas förtroende för rättsväsendet ökat.

– Det är ett hopp som vuxit bland medborgarna. Man är mer positiv till utvecklingen i Södertälje än vad man var för några år sedan och i större utsträckning beredd att ställa upp och vittna. Medborgare ringer och berättar direkt för mig och mina medarbetare om saker de har sett. Det handlar om tillit – motivationen att berätta något blir större när man vet att det inte hamnar i ett stort svart hål.

Förutsättningarna för en fällande dom är ljusa, enligt Patrick Ungsäter. Men oavsett utgång kommer dagens dom att överklagas, tror han.

– Detta är bara en första omgång. Det är klart att någon eller några av gärningsmännen döms har betydelse för polisens legitimitet. Att man ser att vi lyckas.

För att stävja ungdomsbrottslighet kommer kommunen bland annat att skjuta till 24,9 miljoner kronor från fjolårets resultat till att bygga upp en social investeringsfond. Men även om Södertäljes framtid börjat ljusna är det samtidigt en kritisk tid för kommunen.

– Just nu är det ett vakuum inom organiserad brottslighet i Södertälje. Vi är hela tiden observanta på det tomrum som uppstått. Nu när de gamla maktstrukturerna inom organiserad brottslighet är borta finns alltid en risk för nyetablering, säger Patrick Ungsäter.

I eftermiddag meddelas den nästan 500 sidor långa domen mot sammanlagt tjugo män som åtalats för bland annat mord, mordförsök, utpressning och människorov. Rättegången i Stockholms tingsrätt föregicks av av en av de största polisinsatserna i svensk historia.

Medvetna om att det ökade trycket på gängen kunde resultera i ökade risker för polisen tog Södertäljepolisen fram en pilotutbildning i medarbetsskydd tillsammans med länskriminalpolisen.

– Mycket i medarbetarskyddsutbildningen handlade om gemensamma förhållningssätt – både i arbetet och på fritiden. Men riskerna är betydligt mindre nu under insatsen eftersom vi har ett stort och gemensamt tryck från många myndigheter och kommunen, säger Patrick Ungsäter.

Under de dryga sex månaderna som rättegången pågått har kommunledningen i Södertälje fått uppdateringar varje vecka om rättsprocessen från sin kommunikationsavdelning. Vid varje sammanträde har kommunstyrelsen dessutom informerats av polisen.

– Detta är en dag vi har sett fram emot. Frågan om den organiserade brottsligheten har länge dominerat dagordningen i Södertälje. Därför är det viktigt att vi kan få ett avslut och fokusera på andra saker, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner.

Fakta: Södertäljenätverket

Södertäljenätverket och X-team har utkämpat en strid om Södertäljes kriminella marknad och skapat en oro i kommunen. 2010 inledde polisen en av de största insatserna i svensk historia.

Cirka hundra polisers arbete i samarbete med ett tiotal andra myndigheter resulterade i ett åtal mot sjutton personer. Senare kompletterades åtalet mot ytterligare tre personer.

Åtalspunkterna mot de 20 männen omfattar allt från mord och mordförsök till utpressning. Den 31-åring som enligt åklagaren är ledare för nätverket är åtalad för inblanding i samtliga tre mord som åtalet gäller.

Rättegången, som inleddes i november 2011, har av säkerhetsskäl hållits i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. I dag meddelas domen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.