Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-haller-presstraff-med-anledning-av-valdsdaden-i-stockholm/

STHLM

Polisen misstänker koppling mellan skjutningar i Nacka och Råcksta

01:57. "Förhöjd uppmärksamhet är alltid bra. Men man ska inte gå runt och vara rädd", säger polischef Ulf Johansson.

Polisen misstänker att gårdagens skjutning i Nacka hänger ihop med skottlossningen i Råcksta då en 18-årig kvinna sköts till döds.

– Det mord som inträffade i Råcksta hade samma mål som det som inträffade i Nacka, säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef i Stockholm.

Polisen säger att de jobbar utifrån misstanken att söndagens skjutning i Sickla i Nacka utanför Stockholm hänger ihop med med skottlossningen i Råcksta i västra Stockholm den 28 augusti då en 18-årig kvinna sköts till döds

– Vi bedömer att det är samma person som har varit mål för båda de här mordförsöken, säger Carolina Paasikivi.

Hon berättar vidare att flera personer har varit inblandade i båda skjutningarna. 

– Jag kan säga att det finns en koppling och det betyder att aktörerna är ungefär de samma i båda gärningarna, säger Carolina Paasikivi. 

Den person som skotten var ämnade för har nu vid två tillfällen – först i Råcksta och nu senast i Sickla – enligt polisens teori undkommit att bli träffad. Med en tydlig hotbild mot sig finns möjligheten att få skydd av polisen, men det är ännu oklart om personen har valt att utnyttja den möjligheten. 

– Det händer ju att vi kontaktar personer i motsvarande situationer och berättar att ”du lever farligt just nu”. Men jag kan inte säga om det har skett specifikt i det här fallet. 

Carolina Paasikivi berättade på måndagseftermiddagen att det ännu inte är några frihetsberövade i ärendet. 

– Men vi har en ungefärlig uppfattning om var vi ska leta någonstans.

Riskerar fler oskyldiga att hamna i skottlinjen nu?

– Det är helt vidrigt och en ren mardröm varje gång det händer. Men relativt sett är risken låg. Den är inte obefintlig, men det är inte farligt att vara ute i Stockholm eller någon annanstans i Sverige heller för den delen, säger Carolina Paasikivi. 

Skjutningen på söndagskvällen väckte stor uppmärksamhet i bostadsområdet på Alphyddevägen i Sickla. Ett stort antal skott avlossades och när polis och ambulans kom till platsen fann man en skjuten man i en bil och en annan man med skottskador inne i en lägenhet.

 

Enligt polisen var de män som sköts inte de tilltänkta måltavlorna. De sköts av misstag när gärningsmännen egentligen var på jakt efter en annan person – samma person som var menad att skjutas i Råcksta den 28 augusti. Då öppnade okända gärningsmän eld mot ett lägenhetsfönster, men den som träffades av skotten var 18 år gamla Ndella Jack. En teori som polisen har är att skytten var ute efter en närstående till den unga kvinnan.

De skjutna männen vårdas fortfarande på sjukhus och deras skador bedöms som allvarliga.

Gunnar Appelgren, expert inom polisen på bland annat gängkriminalitet, säger att den senaste tidens skjutningar i Stockholmsområdet är resultatet av en våldsvåg där kriminella bland annat utkräver hämnd för olika tidigare gärningar. Efter skjutningen i Råcksta uppgav polisen för DN att de förberedde sig för hämndaktioner. 

– Vi har avvärjt och förhindrat en hel del händelser. Men vi når inte hela vägen fram, säger Carolina Paasikivi under måndagens pressträff.

Carolina Paasikivi, polisområdeschef Stockholm Syd, Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm och Gunnar Appelgren, kommissarie. Foto: Claudio Bresciani/TT

 

Ulf Johansson, regionpolischef, säger att skjutvapenvåldet är polisens absolut högst prioriterade uppgift.

– Konfliktläget i de kriminella kretsarna är väldigt allvarligt just nu, säger Ulf Johansson och konstaterar att tillgången till vapen är på en hög nivå i regionen.

Emellertid återanvänds vapen i betydligt högre utsträckning i dag än vad de har gjort tidigare.

– Vår hypotes är att det är svårare för de kriminella att få tag på vapen i dag, så man återanvänder vapnen i högre grad nu, säger Ulf Johansson.

– Polisiärt är det extremt viktigt att få bort skjutvapnen från gatan, säger Ulf Johansson och påpekar att det är också är av högsta polisiär prioritet att få bort narkotikan från gatorna.

Han framhåller också att allmänheten inte behöver vara rädd.

 – Jag tycker ändå att man ska beakta sannolikheten. Den är väldigt låg. Förhöjd uppmärksamhet är alltid bra. Men jag tycker inte att man ska gå omkring och vara rädd, säger Ulf Johansson.

Avspärrningar efter dödsskjutningen i Råcksta i västra Stockholm den 28 augusti. Foto: Magnus Hallgren

Ingen har ännu gripits vare sig för dödsskjutningen i Råcksta eller för söndagens skjutningar i Nacka.

Läs mer: Pappan till ihjälskjutna Ndella: Hon var alltid glad