Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen: Handgranaterna måste bort från gatan

Redan innan dödssprängningen i Vårby gård i söndags hade polisen i Stockholm satt upp ett högt mål: att helt rensa bort handgranaterna från gatan. Antalet attacker har nästan sjudubblats på fyra år.

Regeringen vill dessutom utfärda en amnesti för dem som lämnar in det livsfarliga vapnet.

På söndagen sprängdes en man i 60-årsåldern till döds efter att ha plockat upp ett okänt föremål från marken utanför en tunnelbanestation i Vårby gård. En 45-årig kvinna skadades lindrigt.

– Utifrån den tragiska händelsen känns det än mer angeläget att vi jobbar mot vårt uppsatta mål. Att en helt oskyldig man mister livet – sannolikt på grund av en handgranat som härrör från kriminella kretsar – är ingenting annat än fasansfullt , säger Jan Evensson, kommenderingschef som leder region Stockholms riktade arbete mot den ökade, dödliga våldsbrottsligheten i Stockholm.

Redan i höstas slog polismyndigheten i Stockholm fast att ett av de högsta prioriterade målen är att minska antalet illegala skjutvapen – och få bort handgranaterna helt.

– Farligheten är väldigt hög, de riskerar alltid att skada tredje man. Att sätta upp ett så högt mål som att helt få bort dem är en markering – förekomster av handgranater är totalt oacceptabelt, fotsätter Jan Evensson.

Under de senaste åren har polisen i hela landet märkt en ökad tillgång på handgranater i kriminella kretsar. De har används främst vid sprängattentat riktade mot företag, myndigheter och privatpersoner – för att hota och skrämma.

Läs mer: ”Åttaåring dog vid explosion"

Enligt polisen såg man ett trendbrott 2015. Innan dess användes vapnet nästan uteslutande i kriminella kretsar – sedan dess har de kommit att användas även i attacker riktade mot till exempel socialkontor och polisstationer.

Läs mer: Poliser angreps med handgranat

Den statistik som NOA, polisens Nationella operativa avdelning, har tillgång till talar sitt tydliga språk.

2014 identifierades 8 handgranatsattacker, dock detonerade ingen av handgranaterna.

2015: 48 attacker, tio detonerade.

2016: 55 attacker – 35 detonerade

2017: 39 handgranater – 21 detonerade. (Siffrorna för decembermånad saknas, de sammanställs för närvarande.)

Så sent som i november förra året, efter att en handgranat exploderat vid polishuset i Uppsala, gick justitieminister Morgan Johansson, (S) ut och berättade att regeringen fattat ett beslut om amnesti för explosiva varor

Mellan oktober 2018 och januari 2019 kommer den som överlämnar handgranater till polisen, eller bara meddelar var handgranaterna kan hämtas upp, inte att straffas för innehavet – om förslaget, som för närvarande på på remiss hos lagrådet, går igenom.

Och för polisen i Stockholm har frågan om handgranaterna alltså högsta prioritet. Strax innan jul fattade myndigheten två beslut för att ta nya krafttag mot den grova organiserade brottsligheten – både regionalt och lokalt. 

Att minska antalet illegala skjutvapen och att helt få bort handgranaterna är det första mål som nämns.

– Vi måste få de kriminella att besinna sig, det råder en stor brist på konsekvenstänkande, säger Jan Evensson.

De två besluten är:

1. Den särskilda händelsen ”Max” fortsätter med oförminskad styrka

Insatsen har bäring på hela regionen och innebär att den så kallade ”särskilda händelse” som polisen inledde i februari 2017 kommer att fortsätta gälla. ”Händelsen” som då avsågs var det stora antalet skjutningar och mord som inträffade i Stockholm under 2016 och under inledningen av 2017. Internt kallas insatsen ”Max".

Vid en särskild händelse organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall. Dels ”går man upp i stabsläge”, vilket innebär att händelsen hanteras separat från övrig verksamhet och att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta med händelsen.

Men trots att man inledde insatsen ”Max” i februari förra året har våldspiralen fortsatt. Framför allt handlar det om dödligt våld mellan kriminella individer – ett våld som allt oftare utövas i offentliga miljöer där tredje man riskerar att drabbas.

Läs mer: ”Mordet i Mariehäll: Flera oskyldiga kunde ha fallit offer”

– Våldsutvecklingen relaterad till gängkriminaliteten har i både omfattning och utförande nått en nivå som måste betraktas som allvarlig. Mer behöver göras för att bryta utvecklingen, säger Jan Evensson, polischefen som leder arbetet mot det grova våldet i region Stockholm.

2. GOB 2022 - ny inriktning för arbetet mot grov organiserad brottslighet 

Uttalad satsning i Polisområde Nord. Mer samarbete mellan span, underrättelseenheter och utredare ska i ett förstärkt team, GOB 2022, vässa kampen mot de grovt kriminella. 

Arbetet ska drivas mer proaktivt och riktas mot de nätverk och individer som polisen redan i dag har koll på:

– Vi har en ganska bra bild av av vilka grupper av individer det handlar om, men det är en helt annan sak att få till ett ärende som håller i domstol. Varje ärende där människor dödats eller utsatts för mordförsök slukar oerhörda resurser, konstaterar Jan Evensson.  

Problemet är alltså inte att teorin skapa åtgärdsplaner – det är att det fortfarande saknas poliser. Inte ens de redan tidigare sjösatta satsningarna, som till exempel "Mareld" – som med start 2016 skulle leda till flera poliser i yttre tjänst i de så kallade socialt utsatta områden som är hårt drabbade av kriminalitet i Stockholm – har lyckats personalsätta satsningen.

– Vi är det antal vi är under en ganska lång tid framöver, det går inte att trolla fram poliser, konstaterar Jan Evensson.

Fakta.Några av de senaste fallen där handgranater använts

 

 

Rättelse 2018-01-08 14:44
Artikeln har förändras sedan den publicerades första gången. Den 45-åriga kvinnan skadades lindrigt och inte allvarligt som påstods i den första versionen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.