Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen hinner inte med: ”200–300 säljer sig varje dag”

Flera tiggare berättar för DN om männen som söker upp dem på Stockholms gator och erbjuder pengar i utbyte mot sex. ”Den här informationen har nått oss också”, säger Simon Häggström polis vid prostitutionsgruppen i Stockholm.

På internet finns en tråd om hur man ska bära sig åt när man vill köpa sex av tiggare – vilka offentliga toaletter som gäller och hur mycket pengar man ska erbjuda.

Flera tiggare DN har talat med säljer sin kropp till personer som söker upp dem på gatan. Prostitutionen äger rum i lägenheter, parker och på videoklubbar i staden.

– Ibland vill de att man ska följa med till en park men ibland vill de att man följer med dem hem. Då kan man få lite mer betalt, säger en tiggare som vill vara anonym.

– Vi bor ju i tält, så det kan vara skönt att få sova i en säng någon gång. Men det här är bara något vi gör för pengar. De flesta av oss har fru och barn i Rumänien, säger tiggaren Petri.

Uppgifter om att män köper sex av tiggare i Stockholm har även nått polisen. Simon Häggström är polis vid Citypolisens prostitutionsgrupp.

– Den informationen har nått oss också, underrättelsevägen. Det är ganska färsk information från vår del. Det ligger i sakens natur att det är de socialt utsatta som hamnar i prostitutionssvängen så jag blir inte vidare förvånad över att det förekommer. Det finns en intressant ny tråd på en internetsajt där sexköpare i Stockholm diskuterar hur man ska gå till väga för att få napp hos en tiggare, vad man gör om man blir nekad och vilka offentliga toaletter man kan gå till för att bli avsugen, berättar han.

– Enligt den information som nått oss är det främst yngre rumänska kvinnliga tiggare som man köper sex av, men det finns säkert åt båda hållen.

Arbetar polisen med det här?

– Det här är inte något vi tittar på i nuläget. Det är något som borde kollas, eftersom det gäller utsatta människor, men vi är två poliser som arbetar med prostitution och i nuläget hinner vi inte ens med våra vanliga områden, internetprostitution och gatuprostitution. Varje dag ligger mellan 200 och 300 män och kvinnor ute till försäljning och vi kanske kan få tag på en sexköpare per dag. Det är en droppe i havet, säger Häggström.

För DN berättar tiggare om mannen i Vasastan som erbjuder husrum, mat och pengar i utbyte mot sex. Och företagaren på Östermalm som är stammis hos flera av de unga romerna.

Under natten har Petri och hans vän varit där på fest. De har pengar i handen som de ska skicka hem till familjen med Western Union. Båda killarna har fru och barn hemma i Rumänien.

Vad säger din fru?

– Jag säger inget men hon blir ju självklart glad att jag skickar hem mer pengar, säger Petri.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.