Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen i Husby sköt mannen i huvudet

Mannen sköts mitt i vardagsrummet.
Mannen sköts mitt i vardagsrummet. Foto: Polisens förundersökning

Dödsskjutningen i Husby i maj, när polisen på mycket nära håll sköt en 69-årig man i huvudet, har anmälts till justitiekanslern, JK. ”Polisen har gjort en grov missbedömning. Att poliserna som sköt inte ens togs in till förhör direkt är en skandal”, säger änkans målsägarbiträde Kerstin Koorti till DN Stockholm.

På advokat Kerstin Koortis bord ligger det fyra ärenden som rör personer som är misstänkta för olaga hot.

Tre av dem är ”normalfall”: Någon blir polisanmäld för olaga hot, i bästa fall kommer polis till platsen och håller förhör direkt, men oftast får den misstänkte ett brev om att inställa sig till förhör några veckor senare.

– Lugnt och sansat, som det ska gå till, säger Kerstin Koorti.

Men i det fjärde ärendet gick någonting fruktansvärt snett: en 69-årig, berusad man syns med en kniv, han hotar en väktare och går sedan hem till sin fru, som han varit gift med i 37 år.

Då skickar polisen en piketstyrka. Efter tre timmar av misslyckade förhandlingsförsök med paret bryter de sig in och skjuter, på mycket nära håll, mannen i huvudet.

– Jag har varit advokat i 30 år, jag har aldrig varit med om att polisen har gjort en så gigantisk felbedömning av hotsituationen. Att de poliser som var på plats inte ens hörs direkt efteråt är skandal, säger Kers­tin Koorti som nu vill att JK granskar ärendet.

I sin anmälan skriver Koorti:

”I vanliga fall torde en polisanmälan om knivhot, där gärningsmannen enkelt via myndighetsregister kunde konstateras tidigare vara ostraffad, ha kallats till ett polisförhör vid senare tillfälle – i stället för att avrättas i sin bostad.”

Koorti begär nu att åklagaren ska överpröva sitt beslut att lägga ner förundersökningen mot poliserna.

– Mannens hustru har inte ropat på hjälp, hon har inte hotats. De vågade inte svara på polisens anrop för de var så rädda. När polisen släppte in en mobiltelefon i deras brevlåda trodde de att det var en bomb. Jag har full förståelse för att paret inte vågade öppna, fortsätter hon.

Bilderna går alltså kraftigt isär vad gäller hotfullheten. Enligt Kerstin Koortis klient, änkan, var det snarare lite skämtsam stämning när maken kom hem med kniven. Paret hade varit på puben i Husby, mannen hade druckit några öl, hon en Fanta.

När de går ut på balkongen har det samlats lite folk nedanför, på grund av det hot som mannen precis innan riktat mot en väktare. Mannen skämtar och säger till åskådarna att han är ”Portugals konung” och att hans fru är ”Katarina den stora av Ryssland”. Det förekommer inga som helst hot eller skrik.

Polisen på plats var dock orolig för kvinnan. Piketen tillkallades. I förhören går det att utläsa att piketstyrkan först inte visste att det var en kvinna i lägenheten. Än mindre visste de att paret sedan 37 år levde ett stillsamt liv tillsammans och att det inte fanns någon missbruksproblematik eller känd brottslighet.

– Det är ofattbart att polisen inte kunde vänta på att hyresvärden kunde få fram en nyckel. Till och med från övervakningsbilderna i hissen ser man att mannen inte är hotfull, han står och håller i sin kniv. Ändå forcerar de dörren, sprutar pepparsprej på min klient, kastar tre distraktionsgranater och skjuter tre skott, varav ett rakt i huvudet på mannen. När de forcerade dörren satt paret i soffan och höll om varandra, så rädda var de, säger Kerstin Koorti.

Såväl hennes uppgifter som uppgifter ur förundersökningen väcker frågor:

• Det skjuts ett varningsskott, sedan försöker en av polisen skjuta mannen i benet, men missar. Därefter skjuts mannen i ansiktet, strax under vänster öga. Hur kan en specialtränad piketpolis missa att skjuta en man i låret på mindre än två meters avstånd? Varför skrev inte poliserna någonting om att fler skott avlossats i det första PM de författade efter skjutningen?

– Det är väldigt svårförklarligt att han missar. Sett till avståndet är det som att träffa en lada inifrån. Men de tre poliserna står väldigt tätt i hallen; ser man filmerna från rekonstruktionen inser man hur trångt det var, det kan ha påverkat, säger Eije Ekengren, utredare på riksenheten för polismål.

• Efter händelsen försöker polisen få två olika läkare att skriva vårdintyg gällande änkan. Båda läkarna vägrar, eftersom hon inte alls är i något psykotiskt eller annat påverkat tillstånd. Varför ville polisen ha ett vårdintyg?

– Under alla förhållanden borde poliserna ha agerat mer sansat. Min klients make sköts i huvudet helt utan anledning, anser Kerstin Koorti.

Polisen har sekretessbelagt såväl obduktionsprotokollet som filmerna från rekonstruktionen. Den genomfördes först fem veckor efter händelsen.

Hotade med kniv

• Den 13 maj i år, klockan 20.53, sköt en polis från piketen ihjäl en 69-årig man i hans hem i Husby.
• Mannen hade synts och hotat en väktare i området med en kniv vars blad var 20 centimeter långt.
• Efter hotet gick mannen hem till sin hustru. Polisen bedömde att det fanns en hotbild mot henne.
• Efter upprepade försök att få kontakt med paret bröt sig piketen in. Paret satt i soffan men reste sig upp. Polisen kastade tre så kallade distraktionsgranater och använde pepparsprej.
• Kvinnan separerades från mannen. Polisen säger att mannen sedan var beredd att gå till attack med kniven. Det sköts ett varningsskott i golvet, samt två ytterligare skott mot mannen. Ett träffade honom strax under vänster öga. Mannen dog omedelbart. Avståndet mellan mannen och polisen var en meter.
• Den 7 augusti lade chefsåklagare Eva Finné ned förundersökningen mot polisen angående vållande till annan död. Enligt henne avlossades det dödande skottet i nödvärn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.