Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen jagar mittfilsskurkar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mittfilsskurkar får se upp. På onsdagen och torsdagen gör polisen en insats mot bilister som okynnesåker i omkörningsfilerna på E4:an.

Det är Södertäljepolisen som tar itu med mittfilsåkare på motorvägen E4/E20 mellan Södertälje och Botkyrka. Trefiliga motorvägar har byggts för att trafiken ska flyta på bättre och minska olyckor, påpekar de, men det har inte blivit som det var tänkt.

Södertäljepolisen kommer att stoppa och bötfälla dem som kör i mittfilen när de inte behöver det. Man ska ligga i körfältet längst till höger och bara använda mitt- och vänsterfil för omkörning.

Bötesbeloppet för att köra i körfältet i mitten, när man inte behöver det, är 500 kronor. Kör man om och ligger kvar i omkörningsfilen – körfältet i mitten är också en omkörningsfil – utan att byta körfält kostar det 1 000 kronor.

Den som kör om till höger om ett fordon får också böta 1 000 kronor.

Men det finns undantag. Regeln gäller inte på vägar där hastighetsbegränsningen ligger på 70 km/h eller lägre, till exempel på Essingeleden. Vid köbildning får man också ligga i andra körfält än det till höger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.